14 Mart 2015 Cumartesi

MONTBLANC Turuncu Mürekkepler


Merhabalar, fotoğraftan ve başlıktan da anlaşıldığı üzere bugün konumuz mürekkep. MontBlanc markasının iki turuncu mürekkebini karşılaştırmalı olarak ele alacağım o yüzden bu yazı yüksek derecede turuncu içermektedir bu rengi sevmeyenleri şimdiden uyarmış olayım, benim gibi sevenler veya cesaret edip denemek isteyenler için umarım faydalı olur. Niye "cesaret" dedim?Çünkü çoğu dolma kalem kullanıcısı klasik renklerin dışına pek çıkmıyor, bunun bir çok sebebi olduğu gibi bir sebebi de canlı renklerin kullanımının resmi işlere uygun olmaması fakat hiç olmazsa resmi olmayan bir şeyler yazarken veya okuduğunuz bir şeylerden notlar alırken pekala gün renklendirilebilir. Ben son zamanlarda bu renklere oldukça fazla ağırlık verdim; sanırım güneşe , bahara , renkli çiçeklere kavuşma isteğimden olsa gerek, bir nebze tatmin etmek istiyorum duygularımı o yüzden herkese tavsiye ederim, denemekte fayda var. 


Gelelim bu konuda ele almış olduğum şık şişeleri ile boy gösteren MontBlanc mürekkeplerimize: biri klasik MB 60ml. şişesinde Mahatma Gandhi'ye adanmış ve onun adını taşıyan turuncu , bu mürekkep 2009 yılında , yine Gandhi' ye adanmış bir dolma kalem ile birlikte piyasaya sürülmüş Mont Blancların son kullanma tarihine sahip olduğunu bilen okuyucular, şimdi şöyle dediler içlerinden: "tarihi geçmiştir onun"  evet bu ay son ayı normalde,o yüzden koruyucu katılmadan yapıldığı için son kullanma tarihi olan bu mürekkebi koruyucu takviyesi yaparak ölümsüz kıldım, herhangi bir sıkıntı mevcut değil. 


Diğeri ise MontBlanc'ın limitli mürekkeplerde ve ünlü kişilere adanmış serilerde kullanmış olduğu 30ml.lik şişede Ink Of Joy turuncumuz, Ink Of Joy 2011 yılında çıkan 3lü serinin bir üyesi , diğer ikisi ise mavi renkli Ink Of Friendship ve kırmızı renkli Ink Of Love, oldukça güzel bir seri. Bu şişenin de yapısı camın kesimi aynı sadece kare versiyonu,ben özellikle MontBlanc mürekkeplerin kapaklarını çok seviyorum, kapak tepesinde büyük bir marka amblemi, ve bir kasa kapatıyormuşsunuz gibi hissetiren kalın kapağı oldukça şık ve lüks tüketim malzemesine yakışır cinsten. Renklerin ayrıntılarına gelecek olursak Fotoğraflara bakarak buraya kadar zaten kafanızda bir ayrım, fikir veya beğeni oluşmuştur az çok. 



Mahatma Gandhi'ye adanan mürekkep turuncu desek de, safran olarak geçmekte, safran bitkisi tarihten bu yana çok değerli bir baharat olarak ilgi gören ve çiçeği işlenip kullanıma geldiği zaman da çok kuvvetli bir renk salma özelliğine  sahip bir bitki, kendi ağırlığının 100.000 katı kadar suyu sarı renge çevirebiliyormuş, safran ve sarı dan anlaşılacağına göre Gandhi sarı alt tabanlı bir mürekkep, araştırmalarım da bazı yerlerde kırmızı baskın denmiş ama bana pek de öyle gelmedi, belkide Joy ile kıyas yaptığım için olabilir, mürekkep oldukça güzel gölgelenmeye sahip bir yapıda ve bana biraz daha ıslak geldi.

Genelde Avrupa mürekkeplerini uzak doğulu kalemlerde kullanmak adetim değildir ama TWSBI de bile ıslak bir yazımı vardı,bu yüzden 2-3 saniye daha geç kurumakta Ink Of Joy'a göre, dot padde 15 saniye üzeri, standart kağıtta ise 10 saniyede kuruyan bir yapıda bunda ki sebep dotpadlerde bütün mürekkeplerin daha geç kuruması tabi ki,  Ink Of Joy'a gelecek olursak Orange olarak geçen bu renk daha kırmızı ve bakırımsı tonlar içeriyor ben daha çok kırmızı ve sıcak tonlu olan turuncuları tercih ediyorum, ikisi arasında ink of joy favorim oldu aynı zamanda kuruma hızı olarak da standart kağıtta 7 saniye de kururken görmüş olduğunuz gibi dotpad de 10 saniye civarı, her iki mürekkebi de , aynı uçlarla farklı kağıtlarda tekrar tekrar denedim sonuç bu şekilde oldu, fakat kağıtta gölgelenme sevenler için belirteyim Mahatma Gandhi daha belirgin gölgelenmeye sahip bu yönüyle de biraz GVFC  mürekkeplerinin hoş yapısını hatırlattı bana. 

İkisi arasında renk olarak yazım esnasında fark çok belirgin değil, hatta fotoğraflarda farkı göremeyenler de olabilir, yine bir mürekkep ile bir sayfayı diğeri ile yan sayfayı yazdığım pasajda ikisini ayırmak mümkün oluyor, o fotoğrafı da instagram hesabıma koyacağım bakmak isteyenler yine göz atabilir. Turuncu mürekkep konusunda ikilem yaşamış olduğum bir başka marka,İroshizuku olmuştu ama yu-yake ve fuyu-gaki arasından fuyu gaki'yi kullanıyorum o yüzden burada da favorim daha kırmızımsı olan Ink Of Joy' dan yana oldu. Sizin ki hangisi? 

Sevgiler
Historian

13 yorum:

  1. Turuncu denince aklıma Apache Sunset gelir hep. Aksini dusunursem de kendisine ihanet etmis hissederim kendimi :) ink of joy'u kullanma şansım oldu. Kıvamı oldukça güzel, sevmiştim. Fotoğraflar da renklerin adına yakışır şekilde, bol güneşli ve ışıklı :) elinize sağlık, güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi Apache Sunset'in de yeri bende de ayrıdır turuncu renklerde, uzunca süre hayranlık duyup sonra kavuşma fırsatım olmuştum bir tanesine.Teşekkür ederim beğenmenize sevindim , sizi burlarda görmek de çok sevindirici, sağlıcakla kalın :)

      Sil
  2. Turuncu denince aklıma Apache Sunset gelir hep. Aksini dusunursem de kendisine ihanet etmis hissederim kendimi :) ink of joy'u kullanma şansım oldu. Kıvamı oldukça güzel, sevmiştim. Fotoğraflar da renklerin adına yakışır şekilde, bol güneşli ve ışıklı :) elinize sağlık, güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  3. Benim favorim aslında Iroshizuku yu-yake,sarı alt tonlu turuncuları nedense daha cok seviyorum.Bu yazıda da bu acıdan sanırım Gandhi favorim oldu.Genel itibariyle bircok dolma kalemsever gibi aslında benim de turuncu cok fazla kullandığım renklerden biri degil yine de dediğiniz gibi turuncunun enerjisinden faydalanmak adına birkac gündür Lamy Al Star Copper Orange'i yanımda taşıyorum. Cok guzel bir inceleme olmus ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz daha çok , alt tonu sarı olan turuncuları tercih ediyorsunuz, bende çok sık turuncu kullanmaya başlayınca bu ara , meğer bu rengi seviyor olduğumu anladım. Günlük kullanımda da en azından deftere veya okuduğum kitabın sayfalarına not alırken sıklıkla kullanıyorum.Copper orange da uzun zaman sonra aynı kalemi iki kere mürekkeplememi sağladı, kullandığım kalemdeki mürekkebin bitmesini her zaman sevmişimdir , bana kayda değer çok şey yazdığımı hatirlatıyor:) beğenmenize sevindim , teşekkürler.

      Sil
  4. Güzel inceleme elinize sağlık. Koruyucu takviyesi hakkında da biraz bilgi alabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İçtiğimiz antibiyotiklerin ,kapsül şeklinde olanları'nin içinde ki tozdan çok az miktarda şişenin içine atip tahta bir çubuk ile iyice karıştırmak olusacak olan zararlı bakterileri engelleyici görev görüyor :) veya aynı işlem ,mürekkebin az bir kısmı başka bir kapa alnıp ilaç orda iyice eritilip mürekkep şişeye geri dökülerek de yapılabilir daha iyi çözünmesi için.

      Sil
  5. çok teşekkür ederim bu bilgi çok işime yarıyacak... :)

    YanıtlaSil
  6. "koruyucu takviyesi" için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yarar bir bilgi verebilmek sevindirici oldu benim için de. Rica ederim :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Sanırım gelmemis, blogta ki yorumlar anında çıkıyor herhangi bir kontrole tabii tutmuyorum o yüzden görmediyseniz maalesef yorumunuz yine silinmiş ilker bey geçen sefer ki gibi. Ama cevabı zaten varsa sıkıntı yok demektir , yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil