5 Nisan 2015 Pazar

Pelikan M805 Stresemann Anthracite ve Pelikan Edelstein Amethyst



Bugün, iki tane özel konuğumuz var. Pelikan firmasının son olarak piyasaya sürmüş olduğu ürünlerden yeni almış olduğum kalem ve mürekkebin ikisini aynı anda tanıtmaya karar verdim.Karşınızda Pelikan Souveran M805 Stresemann ve Edelstein 2015 rengi Amethyst. Daha önce M800 Browntortoise incelemesi de yapmış olduğumdan boyut olarak aynı olan iki kalem için aynı şeyleri tekrar etme gereği görmüyorum, merak edenler o incelemeyi buradan okuyabilirler

Kaleme ismini veren 'Stresemann" Almanya'da birinci dünya savaşı öncesi ve sonrası oldukça etkin bir siyasetçi olan Gustav Steresemann'den geliyor. Pelikan, çizgili modellerine 80'lerden sonra Souveran ismini verse de Stresmann'ın giymiş olduğu çizgili takım elbiseler halk arasında serinin bu isimle anılmasına sebep olmuş, firma da 805'de direkt modele ismini vererek kendisini bir nevi onurlandırmış oluyor. 

Alman imparatorluk döneminde bir Pangermanist ve imparatorluk savunucusu, birinci dünya savaşından sonra monarşinin yıkılışıyla yeni duruma ayak uydurup gerek sol gerek sağ gerekse liberal odaklı görüşler çerçevesinde, zamanla partiler ve oluşumlar kuran Stresemann,  Adolf Hitler'in 9 kasım 1923 yılında yapmış olduğu darbe girişiminde ise başbakan olarak görevde bulunurken esas olarak onu üne kavuşturan icraatleri üç dönem yaptığı dışişleri bakanlığı sırasındaki  tutumu ve yapmış olduğu anlaşmalardır. Alman halkının gözündeki pozitif imajı da bu dönemlerde oluşmuş diye düşünüyorum.





 Kısa bir tarih arasından sonra tekrar kaleme gelelim Pelikan ürün yelpazesinde M1000'den sonra -boyutları bakımından- ikinci seri olarak M800 serisini görüyoruz, bana kalırsa, istisnalar dışında M600'dan sonraki Souveran serileri daha çok erkeklere hitap eden seriler durumunda kalıyor. Kalemin gövdesi yine doğal kaliteli siyah reçine üzerine selüloz ve asetat karışımı şeritler ile kaplanmış, griyi çok sevdiğim için "Stresemann" uzun süredir bir kalemi beklerken yaşamadığım heyecanı bana yaşattı.





Kalemin boyutlarına alt seriler ile  karşılaştırmalı olarak baktığımızda hem uç olarak hem de gövde olarak 600'den 800'e geçerken oldukça belirgin şekilde ağırlık ,boy ve çap açısından büyüme var.  





Bu büyümeyi uçlar arasında da görebiliyoruz, bu fotoğrafı çekmemdeki bir diğer sebep ise Pelikan klasik modellerinde ucun geri kalan kısmının da görülmesini istediğim içindi. Çünkü ucun çıkıyor olduğunu bilmeyenler olabilir , kaset formu dediğimiz bu uçlar kaleme  vidası yardımıyla çevrilerek takılabiliyor veya tersi istikamette sökülüp daha iyi temizlenmesinde de fayda sağlıyor. 

Uç yine 18C Altın ve bu gümüş görünümü verilmesi için de işlemden geçmiş bu sefer F ucu tercih ettim ve geçen sefer ki gibi yine harika bir yumuşak yazıma sahip olduğunu gördüm. Klips ve diğer detaylar ise paladyum kaplama , değer sırasında platinden sonra gelen paladyum aynı zamanda beyaz altın elde edilmesinde kullanılan kıymetli metal sınıfında yer alan bir maden. Gri gövde ile çok uyumlu olmuş ve oldukça parlak bir yapısı var. 

Farklılıklara değindikten sonra bilinen başka özelliklerden uzun uzun  bahsedip daha fazla lafı uzatmaya gerek yok sanrım, mürekkebe bir göz atalım.





 Pelikan, Edelstein serisinde her yıl, yılın rengi adı altında mürekkep üretip bizlerin beğenisine sunuyor. Bu seneki ise Amethyst oldu, rengin mor olması beni ayrıca mutlu etti. Çok başarılı bir ton elde ettiklerini düşünüyorum bir bakınca Diamine "Amazing Amethyst"den çok farklı, "Grape"ye  daha yakın , J.herbin mürekkeplerden "Poussiere de lune" ye hatta biraz da Pilot Iroshizuku yama-budo ya kaçan renk geçişleri var. Hızlı kuruyan, hoş bir mürekkep, bir süre kalemimi meşgul edecek kesinlikle. 

Yazı örneği ile noktayı koymanın vakti geldi gibi , zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim herkese şimdiden iyi haftalar. 



Sevgiler
Historian

10 yorum:

  1. Yazınız çok güzel. Bu mürekkebe de bayıldım. Denk gelirsem almak istiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , evet kaçırmayın güzel mürekkep :)

      Sil
  2. Yine bilgi dolu bir yazi olmus. :) Boyutlari nedeniyle benim hic elimin gitmeyecegi bir kalem ama gri govdesi gercekten cok guzel. Gule gule kullanin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Boyut olarak herkes için uygun değil maalesef , ama gövdesi çok çekici dediğiniz gibi :)

      Sil
  3. Offfffff yok yok kıskanmadım :)). Gıpta etti diyelim.

    YanıtlaSil
  4. M800 Brown Tortoise mükemmel derken M805 Stresemann ile tahtından indirilmiş gibi... Umarım bu gövde alt modellerle de piyasaya sürülür rengi benim gibi gri severler için harika olmuş.Güle güle kullanın.Mürekkebin ben de kartuşunu edindim oldukça hoş bir tonu var. Son fotoğrafınızdaki kılıf yeni çıkan Pelikan kılıflardan mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengiyle benim için öyle oldu gerçekten , umarım kısa zamanda 400 veya 600 Souveran için de aynı gövde uygulanır, teşekkür ederim. Evet son çıkan ikili Pelikan kılıflarından, tavsiye ederim. :)

      Sil
  5. Uzunca yazmıştım fakat gitmemiş, ne yazdığımı unuttsamda. Kalem alımına bir müddet ara verdiğim için kaleme hiç bakmadım diyebilirim. Kalemden çok kalemliğe ilgi duydum desem doğru olur. M800 Brown Tortoise yi takaslamak istemedim değil :D itiraf edeyim. Renk harikulade. Hain Pelikan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloger'ın azizlıği sanırım. Sormayın renk baştan çıkarıcı, ben dayanamadım :) kalemliği size de tavsiye ederim oldukça iyi ve kullanışlı , keşke onu da inceleseydim dedim bu kadar dikkat çekince :D

      Sil