1 Şubat 2015 Pazar

El Yazısı ve Gelişimi

Sanırım artık el yazısı konusuna ufak bir post ile giriş yapmanın zamanı geldi. Bana en çok sorulan, 'Yazınız nasıl bu hale geldi?', 'Bir eğitim aldınız mı ?' ,'Biz nasıl böyle yazabiliriz?' gibi sorulara cevaben bir yazı yazmayı düşündüm ve kendi yazımın zamanla nasıl geliştiğini size fotoğraflarla göstermek istedim. Yazımın hiçbir zaman güzel olmadığını düşünüyordum aslında düşünüyordum diyince bu sanki öznel bir durummuş gibi durabilir fakat nesnel ve gerçekti. El yazım, biraz sabırsız biri olduğum için hızlı yazıma bağlı olarak muntazam halde olmuyordu. Bir araştırma sonucu okumuştum dolma kalem akademik başarıyı olumlu yönde etkilediği için, şuan adını anımsayamadığım bir ülkede ilk okulda dolma kalem kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılıyormuş. Sanırım benim için de dolma kalemin bu konuda faydası oldukça büyük oldu daha dikkat ve özenle yazmaya çalıştım ve  yaptığım işi güzel yapmam gerektiği gibi bir bilinç oluşturdu bende dolma kalem.


Üstte gördüğünüz fotoğraf benim ilk kesik uç kullanmaya başladığım zamanlarda temize geçtiğim ders notu. İtalik uç ile bazı harfleri italik alfabeye göre yapmanız daha kolay oluyor ve daha güzel oluyor , yan olarak tutulan kalemde örneğin "L" harfini sağ üstten başlatıp aşağıya indirmek ve sağ alttan ufak bir çizikle sonlandırmak gibi o yüzden el yazımda bazı harfler o yönde yapmaya çalıştığım  harfler oldu. Bu konuya başka bir yazıda değineceğim için şimdilik çok üzerinde durmuyorum. Gördüğünüz gibi harfler yamuk , düzensiz ve hep aynı forma sahip değiller fakat emin olabilirsiniz ki o zaman için bana harika gelen bir yazıydı bu.


Yani artık güzel yazabiliyordum kendimce. Bu fotoğrafta da normal ince uçla günlük yazımı görüyorsunuz hızlı şekilde yazılan bir yazı ve herhangi bir özen yok ona rağmen okuması olanaklı.


İtalik uçla tutmuş olduğum ders notları benim ilk zaman çok zamanımı alıyordu ve bir sayfayı yazmam yarım saatı buluyordu nerdeyse ama ben bunu yazdığım dersin tekrarı olarak gördüğüm için sorun etmiyordum o yüzden günde en az 4-5 sayfa ders notu temize geçiyordum meğer ben bunu yaparken yazı için , yazının gelişimi için en gerekli olan şeyi yapıyormuşum da haberim yokmuş ; "pratik"  bilmeyerek diyorum çünkü bence yazım eskiye göre yeteri kadar güzeldi ve tek amacım ileride güzel bir ders arşivi oluşturmaktı bu yönde ve bunun için yazıyordum. Ama zamanla yazarken kalemi tutmayı daha iyi öğrendim, aynı harfleri yaparak artık yamuk değil düzgün yapmaya ve hızlı yazmaya başladım derken , bir yazı esnasında bazen bir harfi istemsiz olarak daha farklı yaptım ve o formunu sevdim , tutup o  formu aldım ve kullandım o harfi artık öyle yazmaya başladım mesela , "v" harfi  benim için böyleydi. Ama hiç bir zaman evet ben şimdi güzel bir yazı yazıcam diye kendimi zorlamadim kalemimi serbest bıraktım ki dediğim gibi özgün harfler bu sayede oluştu. Sonra yazının daha estetik ve muntazam durması için harfin hangi noktasından başlayıp bitirmek lazım ona dikkat ettim çünkü kesik uçlarda yan olarak tutarak yazmazsanız yazıdan verim alamazsınız, dediğim gibi bunlar hakkında ayrı bir yazıda konuşalım.


Evet benim yazımın gelişimi italik uçla oldu ve sonrasında yazımı normal uçla yazmaya başladım çünkü her iki kalemde ayrı yazamıyorsunuz günlük yazınız da bir alışveriş listesi hazırlarken bile eliniz harfi hep yaptığı gibi yapıyor ve bu süreç birbirini etkileyerek devam ediyor olumlu bir sonuç doğuruyor tükenmez kalemle de aynı yazmaya başlıyorsunuz. 

Bu süreç ne kadar sürdü derseniz örneğin ilk fotoğraftan , 3.fotoğraftaki ders notuna kadar geçen süreç yakalaşık olarak 5-6 ay eğer sizde yazınızı güzelliştirmek istiyorsanız bu kadar zamana ihtiyacınız var demiyorum çünkü benimki zamana bırakılmış bir durumdu italik kökenli ve kendime uyarlamış olduğum bir yazı. Siz daha çabuk bir sonuca ulaşmak istiyorsanız en basitinden hoşunuza giden bir stili kendinize baz alıp bu yönde çalışma yapabilirsiniz ben bu doğrultuda kendi yazımdan başlayarak yazı stilleri hakkında postlar yayınlayacağım. Unutmamak lazım ki yazı yazmak için illa bir dolma kalem sahibi olmak lazım değil tabiki de , bu incelemeden böyle bir sonuç çıkmasın bir tahta kalem ve kağıt da bu iş için uygundur , sadece biraz sabır gerekli ve asla karamsar olunmamalı. 

Yazı doğuştan gelen bir yetenek değildir sadece üzerinde çalışılması gereken bir unsurdur insan bunu kendi kendine de yapabilir. Bana ders alıp almadığım soruluyor bu konuda , ama ders alınacak bir alan olarak görmüyorum ben yazıyı belki böyle tavsiyeler almalı ama illa ders gerekli diyen varsa da ben almadım ve sonucu kötü olarak görmüyorum hala daha da gelişmeye devam ediyor yazım  o yüzden hepimiz yazabiliriz sadece hep daha çok yazmamız lazım. Yazımın şuanki hali de aşağıda gördüğünüz gibidir. Umarım size umut vermiştir benim yazımdaki bu değişim.



Sevgiler
Historian

17 yorum:

  1. Yazı, karakteri olan bir nesnedir. Ve bunun temeli de küçük yaşlarda atılır. Benim gibi eğitimcilerin fazlasıyla hassas olması gerektiği bu meseleye maalesef yeterince önem verilmemekte. Ben kendimi çok nâkıs görüyorum. Umarım tavsiyeleriniz için yeterli sabrı gösterir ve yazımı tedavi ederim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi eğitim sürecinde üzerinde durulmayan bir konu bu maalesef, simdilerde de ilk okulda birleşik el yazısı zorunluluğu var fakat buda sıkıntı doğurdu , 1.sınıfa giden kuzenlerim okumayı öğrendiler ama matbuu harfleri okuyamıyorlar. Bişeyler yapılmaya çalışılıyor ama bunun etkilerini siz eğitimciler daha iyi görüp değerlendirme şansına sahipsiniz :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu soruyu cuma günü bende sormuştum. Ciddi sabır ve elin alışması gerekiyor. Bende sabırsız ve hızlı yazarım, sonra yazdıgımı ne yazıkki okuyamam. Ama dolma kalem kullanmaya başladığımdan bu yana daha okunaklı ozenli olmaya başladığımı fark ettim. Güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz sabır ve kararlılık gerektiren bir konu, dediğim gibi dolma kalemin bu sürece katkısı daha özenli bir havaya sokması bu uğraşı, kesinlikle faydası var. Yorumunuz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlkokulda çok kritik bir dönemde okul değişikliği yapınca el yazısını kendim öğrenmiştim, zorlanmıştım ve sonuçta çok karışık ve çirkin bir elyazısına sahip olmuştum :) Hatta sınıf öğretmenim sürekli uyarırdı, sonra üzerinde çalışarak yazımı tamamen değiştirmiştim ve hala unutmam aynı öğretmenin sürekli bu duruma inanamadığını söyleyerek memnuniyetini dile getirirdi :) Hem kırtasiye merakımdan hem de okumayı, yazmayı, çalışmayı sevdiğimden sanırım güzel düzgün yazıları çok seviyorum. Öğrencilik hayatımda epey değişiklikler yaşadı elyazım doğrusu :) ama lisede oturdu diyebilirim. Okuduğum dönemde not alırken karmaşık yazardım ama sonra temize çekmek de hep keyifli olmuştur benim için:) Bu konuya özen gösteren kişileri de takip etmeyi seviyorum. Bu yazınız da güzel bir yazı olmuş, eminim faydasını görenler olacaktır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de üzerine düştüğüm bir konu değildi bu, zaten önemini kavrayacak bir yaşda değilken yazıyı öğreniyoruz etraftan da eğer bir ilgi alaka görülmesse öylece kendi halinde devam ediyor yazı. Siz bunu erken başarmışsınız değişim her an devam edebiliyor ve herkesin de yapabileceği bir şey karamsarlığa hiç gerek yok :) Beğenmeniz ve bir konu üzerinde karşılıklı paylaşımda bulunmak çok sevindirici, teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduysa, ne mutlu.. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sabrınıza hayran kaldığımı belirtmeliyim öncelikle şahsen ben kendimde saatlerce oturup güzel yazı yazmaya çalışayım dediğimi uzun süredir görmedim. Sanırım bu biraz da benim yazıyı sadece araç olarak kullanmamdan ileri geliyor:) Sizin yazınızın özgün oluşu beni her zaman etkilemiştir sizin kötü dediğiniz zamanlarda bile benim açımdan/benim yazıma göre oldukça güzeldi.

    Font ezberleyenlerin gösterdiği çaba da takdire şayan olabilir belki ama yazının bence kişiye özel yani özgün oluşu daha önemli ve sizinkini de güzel kılan yön bu bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı konusunda ki sabrım, sevdiğim bir konu hakkında devamlı yazmaktan ötürü oldu sanrım şimdi siz diyince aklıma geldi de, bu da çok önemli bir faktör eğer bu işe başlayacak olanlar varsa bu noktaya dikkat etmeleri iyi olucaktır. Dediğiniz gibi font ezberlemek de bir emek işi, bir konuda avantajı var daha kısa sürede güzel yazıma ulaşabiliyorsunuz, gerçi güzellik çok göreceli bir kavram, yazınızı o yazıya benzetebiliyorsunuz diyeyim. Nazik sözleriniz için teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Son kareye bayıldım.:) Diğer arkadaşların dediği gibi yazı karakteri zamanla, yazdıkça oluşuyor. Kendim de çoğu zaman hızlı yazmak zorunda kalsam da değindiğiniz gibi kaleme tutuş etkiliyor. Akabinde diğer kalemlerin ucu ne olursa olsun italic kalem gibi yazılıyor.

    Ne kadar kalem, o kadar mürekkep.. Ne kadar mürekkep o kadar renk... Ne kadar deneme o kadar defter sonucu eminim istenilen güzel yazıya ulaşılacaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , evet yazımı etkileyen bir çok nokta var şüphesiz ki bunları göz önünde bulundurmak gerek. Bol kalemli , mürekkepli, yazılı günler dilerim o halde. Katkınız için de ayrıca teşekkürler :)

      Sil
  8. Merhabalar :) Ben de dolma kalem kullanmaya heveslendim, sizin sayenizde... Acaba başlangıç için bir kalem önerebilir misiniz? Mümkün olduğunca düşük maliyetli bir kalem önerirseniz çok memnun olurum. Belki ilerde yeni başlayanlar için bir yazı da yazarsınız, olur mu? :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bu konuda en ufak bir katkım olduysa çok sevindim. Umarım böyle bir yazı yazarım yakında , o zamana kadar size düşük maliyetli kalem olarak önerebileceğim pilot V-pen , scrikss peak kalemler var ve parker vector de değerlendirebilirsiniz bunlar genelde çoğu yerde bulunan kalemlerdir.

      Sil
  9. Vayy yazı çok güzel...Hayran kaldım.Ayrıca verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil