13 Şubat 2015 Cuma

LAMY AL-Star 2015 Limited Edition Copper Orange



Merhabalar, bugün bir kalem incelemesi olmayacaktı aslında, son olarak zaten bir kalem incelemesi yaptığım için başka bir konu üzerine yazmayı düşünüyordum. Fakat giriş seviyesi dolma kalemler hakkında inceleme taleplerinin gelmesi ve de Lamy Al Star’ ın 2015 yılı limitli seri bu yeni çıkan renginin bloggerlar tarafından daha incelemesinin yapılmamış olması sebebiyle ben de "madem elimde var beklemeye gerek yok."  dedim ve bu yazı ortaya çıktı.

Konu mankenimiz daha üzerinde dumanı tüten ve rengiyle içimizi ısıtan LAMY Al Star 2015 Limited Edition Copper Orange... Blog kapsamının sadece dolma kalemseverlere yönelik olmaması sebebiyle çoğumuz Lamy dolma kalemlerle pek samimi olsak da, bu konuya girmemiş olan veya niyetli olup bir kalem arayışı icinde olan okuyucularım için çok yüzeysel kalmasın diye  bazı ayrıntılara değinmek de fayda var.



Başlangıç seviyesi dolma kalem olarak en çok tercih edilen kalemlerden olan Lamy Safari ve AL Star dolma kalemler, benim ve hatırı sayılır çoğunluğun ilk dolma kalemi olma statüsüne sahipler.


Bunun sebebine bakacak olursak genel olarak dolma kalem piyasasındaki mütavazi fiyatı, kartuşlu veya şişeden mürekkep çekememize yarayan "konvertör" aparatı ile pratik kullanım sağlaması gibi sebeplerin yanısıra , renkli gövdeleri ile kullanıcılarda da ayrıca ilgi uyandıran pazarlama stratejisi önemli bir role sahip ki hepimiz o yılın rengi ne olacak acaba diye bekleyip bunun üzerinde tartışıp, satışa çıkınca da hemen sahip olmak istiyoruz.


Hem Safari modeli hemde Al Star modeli her yıl ayrı ayrı yılın rengi olarak bir renk seçip sınırlı sayıda bunu piyasaya sürmekteler,  Al star 2015 yılı için Copper Orange yani bakır turuncusu rengini çıkardı, geçmiş yıllarda ise Blue-green (ortada 2014) ve Pearl (solda, 2013 ) gibi cazip renkleri  ile kullanıcıların beğenisini toplayan kalemler çıkardılar. Al Starlar gövde olarak plastik üzeri alüminyum ile kaplandığı için daha parlak ve renk değişkenine sahip oldukça hoş yapıya sahip , bu durumun bir dezavantajı var ki herhangi bir darbede gövdedeki kaplama zarar görebilmeye oldukça müsait bu yüzden biraz daha dikkatli kullanmak gerekli.


Kalemin ucuna gelecek olursak; çelik uç kullanılan bu kalemlerde farklı uç boyutları mevcut olup bunların değişimi de oldukça kolay olmakta, kalemi ters çevirip uçtaki topu resimdeki gibi kapağın arasına alıp çekmeniz sonucunda uç çıkıyor ve hem kalemi daha iyi temizlemenize hem de farklı uç takmanıza olanak veriyor.


Uç konusuna değinmişken bu konuda hem benim hemde değer verdiğim arkadaşlarımla yaptığım tartışmalarda çıkan bir fikir var ki bu da,  maalesef ülkemizde ki Lamy uçlarının Avrupa’ da satışta olan kalemlerine nazaran kalitesi ve yazım esnasındaki konforunun çok daha geride olması. Bu elbette firma tarafindan inkar edilecek bir durum olsa da bunu farklı ülkelerden kalemleri deneyimleyen bizlerin anlaması çok da zor olmuyor benim elimdeki kalem yurt dışından geldiği için olsa gerek kusursuz bir uca sahip ve kağıtta harika şekilde kayan ve hiç bir şekilde sıkıntı yaşatmayan bir tecrübe sağlıyor.

Lamy Safari ve Al Star modellerinin grip/tutma kısmına baktığımızda yapısal olarak aynı olduklarını görmekteyiz fakat bu Al starlar da duman rengi bir şeffaflık ile değerlendirilmiş. Grip kısmı, uzun süreli yazımda parmağa dayanan kısma baskı yaptığı için biraz yormakta ve maalesef bunda kullanılan ucun herhangi bir etkisi mevcut değil çünkü italik/kesik uçlarda da kalem biraz açılı tutulsa dahi parmağınıza temas eden kısmın yapısı ve şekli farksız olduğundan sonuç da aynı oluyor eğer durmadan 7-8 sayfa yazarsanız parmağınızda şişme yapabiliyor , ben M uçlu Safari ile parmağımi çok zorladığım için maalesef yer eden şişme yeri artık daha kısa yazılarda hemen kendini belli etmekte bu hususa da dikkat etmenin faydası var.


Lamy  2015 yılı rengi Copper Orange ile aynı isme sahip olan birde kartuş çıkardı , turuncu tonlarındaki renkler günlük kullanımda çok avantaj sağlayan veya çok sık kullanılan renkler olmasa da , lamy firması son zamanlarda nedendir bilinmez fosforumsu renklere sarmış durumda bunu neon coral , orange ve çıkacak olan safari neon lime renginde de görüyoruz, üst üste bu tip renkler cikarmaları beni tedirgin etse de neyse ki elimdeki copper orange kartuş kırmızı alt tabanlı bir renk olduğu için daha koyu ve yer yer kiremit rengine kaçan bir yapısı var , ucun çıktığı fotoğrafta bu çok iyi şekilde görünüyor. Ben hem kalemin hemde mürekkebin rengini başarılı buldum ve bir süre elimden düşmeyecek ikili oldular sizlere de tavsiye ederim.


Son olarak bir yazı denemesi yaptım ve hem F hem de 1.5 mm uç ile mürekkebi test ettim pek gölgelenmeye sahip olmayan , ama kırmızı tonunu da hissettiren dikkat çekici havası var. Yazı Rhodia dotpad'e yazıldı ve kapalı bir mekanda ışığın açılı sekilde düşğü bir masa üzerinde fotoğraflandı. Umarım dolma kalem dünyasına bir katkım olsun diye yola çıkıp yazdığım bu yazı amacına ulaşımıştır ve yeni heves edenlere de faydalı olmuştur.

Sevgiler
Historian

15 yorum:

  1. vauuu bu ne hız ben de merak ediyordum ilk kim yazacak diye. :) güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  2. Lamy Safari modelinin son dönemdeki renkleri pek cazip olmasa da Al Star ile açığı kapıyor. Güzel incelemeniz için teşekkürler. Kaleminizi güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı kanıdayım, Al Star renklerini beğenerek kullanıyorum. Dediğiniz gibi daha cazipler, teşekkür ederim.

      Sil
  3. Çok güzel bir inceleme olmuş ellerinize sağlık.Kalemi tutmak mesele.Benimde ortaparmağımda artık nasır var her yazıdan sonra pembeleşip can yakıyor ve geçmiyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, evet bu tabi ki sadece lamy kalemler için geçerli değil öyle sanılmasın fakat benim ki lamy safari ile yazarken oldu tıpkı sizin nasirlasma problemi gibi. Bir gecede meydana çıktı diyebilirim, çok yormamak lazım eli, aman :)

      Sil
  4. Hayırlı, uğurlu olsun efendim.:) Benim gibi Lamysever için harika bir post olmuş. Güzel günlerde kullanınız.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , umarım siz de bir Lamysever olarak tez vakitte kavuşursunuz ve kullanırsınız :)

      Sil
  5. Safari' nin Neon Lime olacağını öğrendiğimden bu yana Safari koleksiyonu yapmaktan vazgeçip AL Star' a yöneldim... Gövde çizilme problemi olma olasılığına rağmen en azından renkleri oldukça güzel... Umarım bu çizgide devam ederler... Turuncu ile aram çok olmadığından başta almayı düşünmesem de ben de bir tane edindim iyi ki de almışım rengi oldukça güzelmiş. İncelemeye gelince yabancı bloglarda dahi henüz inceleme yayınlanmamıştı öncü oldunuz tebrik ederim:) Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lime rengini 3. çıkarışlari , 2009 da kapak tepesi siyah, 2011 de normal, 2015 de de neon. Bu aynı yemeği ısıtıp ısıtıp sunmak dan başka bir şey değil, kullanıcı kitlesinden ve isteklerinden bu kadar soyut olabilmek bir başarı bence. Eğer turuncu sevmiyorsanız safari turuncu gibi sevmedginiz bir kalemi kullanmaniza gönlüm razı olmaz ihtiyaç sahibi bir garibana verin derim :) Evet bir ilk oldu sanırım incelemem bu konuda dünya çapında, memnun edici bir durum benim içinde . Çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Merhaba, yazınız çok başarılı tebrik ederim. Bu kalemi nereden temin edebiliriz? Türkiye'de bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba teşekkürler , yurt dışı sitelerinde var ordan bakabilirsiniz daha yeni çıkmış olduğu için satışı avrupa da da yeni başladı.

      Sil
  7. Merhaba,
    Sizi instagramda takip ediyordum. El yazısı dersleri ile oldukça heveslendim :).
    Sanırım en son orta okulda elime dolma kalem almıştım. Şimdi denemek istiyorum. Pek marka bilmediğim için Lamy alacağım, rollerlarımı Sirkeci'den alıyorum, gerçi hiç dolma kalem ile ilgili birşey sormadım onlara ama bir ön araştırma yapıp gitmek istedim :). D&R'da Lamy pemde dolma kalemin Medium veya Fine uçlu olanı var, bu iki uç arasındaki fark normal tükenmez kalemdeki gibi mi? Fine biraz daha yumuşak olur, kağıtta kayar, aynı mantıkta düşünebilir miyim?
    Yazılarınızı çok sevdim, benim gibi pek anlamayanlar için çok açıklayıcı ve sade :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar , çok teşekkür ederim. Heveslenmenize ve beğenmenize çok sevindim :) Dolma Kalemde kalınlık incelik biraz daha farklı sonuçlara gebe oluyor. Eğer yazınız büyükse ve ıslak yazmak istiyorsanız F yerine M tercih edebilirsiniz, uç boyu büyüdükçe yani Extra Fine ,Fine , Medium ve Broad olarak inceden kalina doğru gider, mürekkep kullanım miktarı arttığı için daha ıslak yazar eğer ucunuzda sorunda yoksa bu size daha yumuşak gelebilir tabi ki ama ince bir uçta yumuşak yazabilir biraz daha farklı sebepler sonuca etki ediyor Dediğim gibi. D&R larda Lamy F uç bulduysaniz, sanmıyorum ama denemenize izin verilirse öyle alın.Eğer sirkecide ki kirtasiyelerde F ve M uçları ayri ayrı deneme şansınız olursa ,ki bu daha yüksek bir ihtimal , almadan önce karşılaşlastirmanizda fayda var size hangisi iyi geliyorsa o en iyi uçtur bence:)

      Sil
  8. Çok teşekkür ederim, gidip denemeye çalışayım o zaman :).

    YanıtlaSil