8 Mart 2015 Pazar

El Yazısı Dersleri 1


Herkes için güzel geçmesini umduğum bir pazar gününden merhabalar. Çoğumuzun arada sırada hiçbir şey yapmak istemediği zamanlar olur ve bu süreç bir çok etkene bağlı olduğu gibi havaların biraz düzelip güneşin kendini göstermesi ile her şey daha çekilebilir olup insanın içine hafiften enerji dolmaya başlar, ben de bu süreçten geçmiş olacağım ki son yazım ile bu yazı arasında bir boşluk oluştu. O yüzden herkese tekrar selamlar.

Bugün, daha önce üzerine yazmış olduğum konuyu geliştirerek devam ettirmeyi umduğum bir yazı yazdım. El Yazısı ve gelişimi  adı altında ki bu yazıda kendi yazımın süreç içinde gelişimini sizlere anlatıp göstermiştim. Yazımı, başkaları tarafından baz alınıp üzerine pratik yapılacak değerde görmediğimi belirtmek isterim zaten genel itibariyle italik karakterli bir yazı, fakat demiş olduğum gibi bu aracın hem gelişebilirliğini gösterme adına hem de daha önce üzerinde durduğum bir konu olduğu için, el yazısı dersi başlıklı yazılarıma bu inceleme ile başlamayı düşündüm.




Her ne kadar yazı gelişebilir olsa da ve karakteristik bir yapıya zamanla bürünse de biraz uzunca zaman aldığı için insanlara güzel yazmak çok zor bir eylemmiş gibi gelebiliyor, gerekli itinayı gösterip bu konuyu zamana bırakmak veya herhangi bir alfabeyi tekrar etmek yazının güzelleşmesini sağlayan iki koşul ama  yazı pratiklerinde ya da güzel yazı çalışmalarında en önemli olan unsur sabırlı olmak ve karamsar olmamaktır tabiki bir de hepimiz gün içinde oradan oraya koşturduğumuz için hobilerimize uzun zaman ayırmak bir hayli zor oluyor bu yüzden en azından çalışma yapılabilecek örnek fontlar bulunup uygulanabilir.





Harflerimi yaparken başlangıç ve bitiş noktalarını göstermek adına ok işaretleri ile belirtmeye çalışıp fotoğrafladım, sanıyorum ki direkt bir paragraf yazmaya veya herhangi bir metin yazmaya başlamadan önce her harfi iki-üç kere yazıp elin o harfe ve kıvrımları alışması daha faydalı olacaktır.


Daha sonra ise sevilen bir kitaptan bölümler, sözler ve ilgi duymuş olduğunuz alanlarla ilgili yazılar bu yazı pratiklerini daha eğlenceli yapıp daha çok özen göstermenize sebep olur. Bu çalışmalar esnasında bazı harfler gözünüze pek güzel gelmeyebilir, diğerlerinin yanında estetiksel olarak vasat kalabilir bunların üzerine daha çok düşmek gerekebiliyor ben 5 rakamını ve K harfini hala daha yapmayı sevmem ve yapamam da o yüzden bunların üzerine hep birlikte yoğunlaşalım derim pes etmeyelim :)



Sona gelmişken önemli bir noktaya temas edip de bitireyim, bu alıştırmaları dolma kalem ile yapacak olanların özellikle benim gibi kalın uçlu kalemlerle yapacak olanların kalemin yazarken tutuş açısına dikkat etmeleri gerekmektedir. Normal ince uçlu dolma kalemlerde de kalemi yukarıdaki gibi belli bir açı ile tutmak lazım ki yazım konforu üst seviyede olsun elbette bunu etkileyen birçok etken var ama sorunsuz bir ucu sadece kalemi yanlış tuttuğu için mürekkebin kağıda akması zor olduğunda kalemde sorun yaşadığını sanan arkadaşlar var üzülmeyip biraz tutuşlarına dikkat edebilirler.


Bir de harf çalışmalarında kolaylık olması için bu konuya özel defterler yahut kareli defterler kullanılmasında fayda var bunlar oldukça kolaylık sağlayan harflerin hangi çizgide başlayıp bitmesini size gösteren klavuz çizgiler olarak işinizi oldukça kolaylaştıran birer yardımcı olurlar. Bu yazı karakterini seçip yazmasanız dahi tavsiyelerim umarım işe yarar nitelikte olmuştur, ileriki yazılarda diğer yazı stillerini birlikte keşfedip denemeler yapmak için sabırsızlanıyorum, şimdiden başlayacak olanlar ise deneyimlerini bizden esirgemesinler... Mutlu haftalar.

Sevgiler
Historian

8 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Devamı ile birlikte arşiv niteliğinde diyebilirim.
    İp uçları sayesinde birçok kişi, fotoğraftaki ipuçlarını takip ederek yazım şekillerinde 1,2 seviye yükseleceğine eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim umarım fayda sağlar ve öyle olur, fotoğraflarda ki anlatım pek yeterli değil diye düşünenler varsa daha sonra bir video takviyesi yapacağım. Yorumununuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş serinin devamını merakla bekleyenlerden olacağım video desteği güzel fikir umarım yakın zamanda o aşamayı da görürüz iyi çalısmalar,mutlu pazarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,evet video da oldukça faydalı olur diye düşünüyorum, bizde yeni yazılarınızı bekliyoruz merakla, iyi pazarlar :)

      Sil
  3. Merhabalar, benim de Yazım Bayağı kötüdür :) . Bu elyazısı dersleri bence güzel olmuş. Ancak daha anlaşılır olması açısından resimlerin biraz daha büyük ve düz hallerini koyabilirseniz memnun olurum :)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bulmanıza sevdindim , bir daha ki derste dediğiniz gibi dikkat edelim, ve daha çok fotoğraf koyalım, burayı da yapacak olduğum takviyelerle iyileştiririz. Ben teşekkür ederim , iyi günler.

      Sil
  4. elinize saglik cok hos bir diliniz var.keyifle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim , beğenmenize sevindim :)

      Sil