3 Mayıs 2015 Pazar

Noodler's İnk Baystate Blue Mürekkep





Ne yazalım ne yazalım diye düşünülen bir sürenin sonunda bugün bir mürekkebi konu almaya karar verdim. Noodler's İnk, Baystate Blue. 

Noodler's İnk firmasına bakınca Amerikan menşeili ,hem mürekkepleri hemde esnek yapıdaki selüloit malzemeden yapılma kalemleri ile kullanıcılara hitap eden bir marka olduğunu görüyoruz.


Baystate Blue mürekkebi ise bu firmanın geniş mavi mürekkep yelpazesinin ilginç bir üyesi.
Konu olan mürekkebimizin, 3 oz yani 90ml'lik şişesinin kapağını açar açmaz markanın tüm mürekkeplerinde olduğu gibi bu mürekkep de bizi keskin bir alkol kokusu tüm misafirperverliği ile karşılıyor. Açıkçası alkolün bu kadar baskın olduğu bir markaya daha denk gelmedim, maalesef beni rahatsız eden bir nokta.


Baystate Blue ise rengi Noodler's ink'in öne çıkan bir özelliğini taşıyarak kendi renk sınıfında beğenilen ve kendisine has bir renge sahip. Her ne kadar İroshizuku Asa Goa'ya benzetilse ve yakın bulunsa da daha karakteristik ve bana göre güzel ve tatmin edici bir mavi. 

Demek istediğim şu ki; bir bu kadar güzel tonlara sahip olan Austurian Roses, 54th massachusetts , Walnut, Apache Sunset gibi diğer markalardan ayrılan  bir Noodler's İnk rengi. 



Tabi ki bu mürekkeplerin zamana meydan okuyan kuruma süreleri de hayretler uyandırabiliyor. Bu sebeple Noodler's İnk markasının mürekkepleri günlük kullanıma çok da el vermeyen ve yazıldıktan günler sonra bile sayfaya temas halinde rüzgarlanan yapısıyla sıkıntı çıkaran mürekkepler. Elbette bunda kağıt etkisi de oldukça yüksek olsa da gözlemlerime göre çoğu zaman aynı sıkıntı yaşanıyor. Tabiki Rhodia'nın farklı defterlerinde veya başka kağıtlarda bu kadar uzun bir süreye sahip değil.




 Konumuz olan mürekkep görüldüğü gibi Asa Goa ile benzer özellikler taşıyor demiştik tabi bu özellik sadece renk ve ton anlamında mevcut. Bu fotoğrafta mürekkepleri Moleskine defter üzerinde denedim bu sayede fildişi renkli kağıtta da nasıl durmuş olduğunu görmemiz faydalı oldu sanırım. 

Esas ilginç olan ve bu mürekkebi özel kılan nokta ise ilk fotoğrafta vurgulamak istediğim suya dayanıklı olması ve kağıttan akmaması veya herhangi bir dağılmaya -kırçıllanmaya- sebep olamaması, yapısı itibariyle kağıda tutunan bir özelliği var. 




Bu hem çok güzel hem de çok faydalı bir özellik olabilir fakat kağıda tutunup ayrılmaması, kalem gövdesi içinde geçerli, nasıl derseniz bulaştığı yüzeylerden çıkmama gibi eksi bir yönü var bunun yanısıra bu yapısal özellik farklı dezvantajları da beraberinde getiriyor ve kullanılan kalemlerin malzemesini de yıpratıp eritebiliyor.

Değerli ve sevdiğiniz kalemlerden uzak tutulması gereken mürekkeplerin başında Baystate Blue geliyor diyeblirim.Ben daha önce aynı markanın Rome Burning mürekkebini bir Pelikan'ıma çekip sadece saatler sonra temizlememe rağmen gövde de yapışıp kalan bir katmanı çok zor çıkardığım için bu sefer bu mürekkebi herhangi bir kalemime çekmeyi göze alamadım ve dippen ile kullandım. Göründüğü gibi kullandığım uçtan ve mürekkebin bulaştığı gövdede renk hayli kalıcı oldu.  


Yazı örneği ile noktayı koyarken, mürekkebin rengi harika olmasına karşın genel anlamda sıkıntılı ve sorunlu bir mürekkep olmasından dolayı benim gözümde eksi puanı aldı. 

Eğer  aranızda, bu durum benim için sorun değil yine de kullanmak istiyorum diyen varsa kendisine yollayacağım. Fakat birden çok taliplinin çıkması ihtimalini göz önüne alacak olursak bu hakkı blogumun takipçileri arasında olup izleyenler ve bu yazıya fikir beyan edenler arasından çekeceğim. Çarşamba günkü yazıma kadar yorum yazabilirsiniz, o yazıda , birden çok katılım olursa çekiliş yapar sizlere sonucu da bildiririm. 

Zorunlu şart izleyici olmak ve fikir beyan etmektir lütfen unutmayınız,  biraz sohbet etmeye ne dersiniz?


Sevgiler
Historian

16 yorum:

  1. Açıkçası not tutmak için tam böyle bir mürekkep arıyordum.Uzun yıllar boyunca yazdığım notlar benimle kalsın diye :) Gel gelelim kalemden çıkmaması biraz tedirgin etti gibi beni :) Ama bundan sonra ki hayatımda o notlarım şuan feda edebileceğim kalemimden daha değerli. Eğer sizin içinde uygunsa talip olmak isterim :) Bu olmasa bile suya dayanıklılk konusunda kalemime bu kadar zarar vermeyecek bir mürekkep önerisinede ihtiyacım var.Zaman ayırıpta öneride bulunursanız çok sevinirim cidden. Yazınız içinde teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tedirgin olmakta haklısınız, aynı zamanda değer kıyası yapıldığı taktirde elbette notlar , kalemden daha değerli ve faydalı olacaktır ilerde. Ama sizin amacınıza uygun mürekkepler, arsivlerde kullanılan özel mürekkepler bulunmakta. Uzun yıllar saklanacak notlarda esas dikkat edilmesi gereken unsur suya dayaniklılıktan ziyade renk solmasına karşı dayanakli olup olmaması. Bu konuda de Atramentis'in arşiv amaçla yapmış olduğu çok kaliteli mürekkepleri mevcut bunlari değerlendirin derim. Suya dayanikli olmaya tekrar geri dönecek olursak , kullandığım mürekkepler arasında ,Organics Studio'nun Charles Darwin adındaki siyah ve 1-2 saniye kuruma süresine sahip mürekkebi suya karşı da dayanıklıydi baya. Ben katkınız için teşekkür ederim esas. :)

      Sil
  2. Benim gözüme çok canlı bir renk olarak göründü. En sevdigim tarz murekkep, tabi kullaninca nasil olacak gorecegim :) fakat kalemden cikmamasi konusu korkuttu cunku dolma kalemlerimiz bilindigi uzere kiymetlidir, candir. Onlara zarar gelsin istemem :) yine de denemekte fayda oldugunu dusunuyorum, ben de talibim bu murekkebe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok canlı bir renk , hele mavi de seviyorsanız sevmemek elde değil. Belki de ucuz bir kalemi gözden çıkarip kullanmak gerek veyahut dippen ile yaziliyorsa arada, onun için de uygun. Kimsenin kalemine zarar gelsin istemeyiz :)

      Sil
  3. Peki bu Charles darwinciğimiz kalemlere kibar davranıyor mu ? Yoksa damaklarında kalıcı zararlara sebeb olabiliyor mu ? Birde atramentis kolay bulunabilen bir mürekkep midir ? Onun kalem üzerine etkisini biliyor musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisinin de kalemlere negatif etkisi olduğunu okumadım , görmedim de fakat ulasimlari tabi sınırlı oluyor ülkede pek yok , gittigidiyor üzerinde de atramentis satan bir satici var oraya bakabilirsiniz arama sonuçlarında çıkacaktır. Almanya da devlet arşivlerinde kullanıldığını duymuştum iyi bir marka :)

      Sil
  4. Rengine bayıldım, çok güzelmiş ama yazık kalemlere. Sırf bu mürekkebi çekerek kullanmak için kalem almak lazım...

    YanıtlaSil
  5. Rengine bayıldım, çok güzelmiş ama yazık kalemlere. Sırf bu mürekkebi çekerek kullanmak için kalem almak lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, her güzelin var bir kusuru desem yeridir heralde :)

      Sil
  6. Uzun yıllardır mavi olarak Noodler's blue eel kullanıyorum. Baystate'e göre biraz daha açık bir mavi. Tam dediğiniz gibi kalemden biraz zor temizleniyor ve kuruması biraz zaman alıyor ama yine de vazgeçemiyorum. Noodler's blue eel dışında borealis black, golden brown ve noodler's red sık kullandığım mürekkepler arasında. Dikkat edilmesi gereken nokta; tamamen sökülebilen kalemlerle ve konverter ile kullanıldığında çok sorun olmayacaklardır. Böyle yoğun, kalıcı ve canlı renklere sahip mürekkep ile yazmanın zevkini her dolmakalem sever yaşamalı bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noodlersink lerin genel özelliği gibi bişey bu, gerçekten de güzel renklere sahip murekkepleri olunca da insan kullanmak istiyor tabi ki ama çok da dikkatli olmak lazım. Dediğiniz gibi tamamen sökülebilen kalemlerde kısa süreli kullanmak daha akla yatkın gibi, mahrum olunmamis olur en azından. Bu konuda ki tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Mürekkebin waterproof olması iyi hoş ama temizlikte sorun yaşatması hiç hoş değil bu mürekkebin merakıyla Lamy Safari' lerin damaklarını dağıtan kalemseverler okumuştum. Bu yüzden benim uzak durduğum mavilerden kendisi.Divitle kullanmak bu açıdan mantıklı olmuş.Fotoğraflar ve detaylar her zamanki gibi mükemmel:)Yazı için çok teşekkürler.
    P.S: Mürekkebe talip değilim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende okudum ve açıkçası denemedim ama denemek lazımdi belki de, ne kadar sürede nasıl bir etkisi var diye. Teşekkür ederim , beğenmenize sevindim :)

      Sil
  8. Noodlers' ın arşivlik diğer murekkeplere göre pek çok avantajı var kanımca. . Islak yaziyor, renkleri güzel, dayanıklı. . Hele bir polar serisi var ki tam bir gövde gösterisi; ıslanma, solma, yanma, donma... üstelik baystate gibi irongal değil su bazlı. Ama keskin kokusu var zor temizlenmesi (benim denedigim tüm noodlers' lar zor temizleniyor) beni de en fazla rahatsız eden taraflar. Bu sebepten pahalı kalemlerime koymaktan imtina ediyorum. Ama kayarcasina yazan Çin kalemlerine koyarak murekkebin keyfini yaşayabilirim.. ben varım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çok fazla aşina olduğum bir marka değil gerçi en azından 10 rengini kullanıp , çıplak gözle görebilme, kalemle ilişkisini tartabilme şansım oldu ama devamli kullanacağım bir murekkep olmadıgi için çok da deneyimledim diyemem, sadece Ottoman Azure ve Austurian Roses renkleri kalemime cekip bitirene kadar yazdiğım renkler , onlardan da memnun oldum. Mesela Walnut ile pelikan OB uç tamamen yanlış bir ikili olmuştu biraz kalem ve uç seçen bir marka Noodlers ama dediğiniz gibi pozitif özellikleri de fark yaratıyor :) yorumumuzu geç gördüm ve cevapladım kusuruma bakmayın lakin siz yorum yaptığınız zaman mürekkep sahibini bulmuş idi , faydalı yorumunuz ve katkınız için ise çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Yazı için teşekkürler, resimlerde ki ahşap kalem nedir acaba? satılıyor mu şuan?

    YanıtlaSil