6 Mayıs 2015 Çarşamba

RHODIA 80th Anniversary Limited Edition No.80 Defter ve Kalem


Bugün, devamlı ve severek kullandığım bir ürün hakkında birkaç şeyden bahsetmek istedim. Kalem ve yazma sevdası olunca ister istemez defterlerle de çok içli dışlı oluyoruz. Defter dünyası bildiğiniz gibi oldukça geniş bir dünya , renkli, sert kapaklı, kraft, siyah vs. vs. derken herkese illaki hitap edebilen onlarca defter var piyasada. 


Ve genellikle de defterleri sattıran kapakları açıkçası, ilk görüldüğü anda sevmenizi sağlayan bir kapağı varsa kullanım amacımıza da uygunluğunu göz önüne alarak o defteri alıyoruz. Tükenmez,kurşun kalem,roller kalem,mekanik kalemler gibi kalem kullanımında bu ilk etkileniş hüsranla sonuçlanmıyor pek fakat işin içine dolma kalem ve mürekkep girince o geniş defter dünyası birden küçülüyor ve size kısıtlı bir yelpaze sunuyor. 


Zamanla defterlerin arkasına bakıp özelliklerini aramaya çalışıyorsunuz, kapağa bakmayıp "kaç gsm bu acaba ?" Diye sorular soruyor, Moleskine gibi süslü ve pahalı defterlerin standına uğramıyor çünkü dolma kaleme uygun ve sizi üzmeyecek kağıda sahip defterler arıyorsunuz.


İş böyle olunca görünüm değil , işlev ön plana geçiyor ve Clairefontaine , Rhodia gibi defterler favori defteriniz oluveriyor hem fiyat hem performans olarak sizi mutlu ediyorlar. Bunları anlatırken araya serpiştirilmiş fotoğraflarda görmüş olduğunuz gibi , bir Fransız markası olan Rhodia kuruluşunun 80.yılı olması sebebiyle , böyle bir defter çıkarmış yanında da kurşun kalem koymuş. 


Ve farklılık olarak ivory -krem- renkli kağıt kullanılmış , ben hemen hemen her türünü kullandığım için Rhodia'nın bu defterinde ki kağıdı oldukça yumuşak ve konforlu buldum örneğin dotpad  denilen noktalı defterlerin kağıtları serttir bu kuruma sürelerine ve mürekkebin arkaya geçirip geçirmemesine de etki ediyor.


 Kağıt 90gsm olmasına karşın yumuşarken birazcık da bu performansıdan taviz verilmiş diye düşünüyorum, en alt satırda hafif de olsa kırçıllanma mevcut ( kırçıllanma: mürekkebin, kağıt lifleri arasına girerek dağılması ve harflerin deforme olması ) bunda kullanılan kalemin ıslak yapısı da etkin bir role sahip elbette.


Bu yüzden Pilot V-pen ile yazılan satırda yine arkada hafif gölge de mevcut. Ama bunlar kabul edilebilir minimal sorunlar. Sonuç olarak Rhodia'nın benim tercihlerim arasında olmasının sebebi; Performansının iyi olması,yapraklarının yırtılabilir olması ile yazı pratikleri için de kullanışlı olması,karton kapağının arkaya katlanıp muntazam şekilde yazınızı yazmanıza olanak vermesi ve bu esnada yer kaplamaması gibi pratik özellikleri var. Aynı zamanda bir çok farklı boyutta,farklı kağıtta bulunması da önemli bir özellik. Ülkemize turuncu ve siyah renklileri bulunsa da,beyaz ve bu yeni çıkan versiyonu yurt dışı sitelerinden temine açık. Kısacası Rhodia kullanalım kullandırtalım diyorum. 

NOT:Geçen yazıdaki Noodler's Ink Baystate Blue, Sayın Gökay Dursun Bey'in oldu,hayırlı olsun. (Bana mail ile ulaşabilirseniz sevinirim Gökay Bey)

Sevgiler
Historian

4 yorum:

  1. İlk defa birşey kazandım :) Teşekkürler ama mail adresinizi bulamadım ben.Onun yerine facebooktan yazdım ama bir bakabilir misiniz ? Bu arada rhodia defterlerini bende seviyorum.Gerek perdah gerek kağıt ağırlığı gerek noktalı oluşuyla hep bir seçenek olarak elimin altında bulunuyor.Ama ivory olanlarını görmemiştim.Sanırım bunu bir deneyebilirim.Birde bu kapak katlanma olayını ben çok geç öğrenmiştim :) Ama öğrendiğimde dediğiniz gibi hayran kalmıştım.Bu çıkardığı kağıda daha yumuşak demişsiniz acaba bu yumuşaklık kuruma zamanına etki ediyor mu ? Elimde ki dotpad gerçekten çok geç kuruyor.Bir o eksisi var diyebilirim sanrım.Teşekkürler inceleme için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hallettik neyse ki :) İvory kağıtli olan bu versiyonun, dotpad de olduğu gibi mürekkebi emme süresi uzun değil. Siz de kullandığınız için gayet iyi biliyorsunuzdur dotpad hayli sert. Kağidin yumuşamasi arkaya mürekkebin gölge olarak geçmesine sebep olurken pozitif olarak kuruma süresinin de hızlanmasını sağlamış :) Katkınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Rhodia defterlerini ben de çok seviyorum. Hem işlevselliği, hem de kaliteli kağıdı keyifli bir kullanım sunuyor. Dotpad'ler en sevdiklerim; bir de keşke beyaz olanları da bolca ülkemizde satışa sunsalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, çok zevkli bir kullanima ve kaliteye sahipler benimde en çok kullandığım dotpad versiyonları, düz kağıda muntazam şekilde yazamakda biraz zorlandığım için noktalar klavuz Oluyor o açıdan da çok faydalı :) beyazi satılmıyor sanırım ülkede halbuki harika.

      Sil