15 Kasım 2015 Pazar

LAMY 1.1 ve 1.5 İtalik Uçlarının Kısa Bir Karşılaştırması


Bana hem maille hem de instagram hesabımda en çok sorulan soru yazılarımı hangi kalemle ve hangi uç/nib ile yazdığım oluyor. Bu sorular, benim de dolma kaleme başlamadan önce sıklıkla merak ettiğim sorular arasında yer alıyordu. İlk iki kalemim Lamy Safari ve Lamy Joy'un 1.5 ucu idi , böylece 1.5 uç ile italik yazma pratiklerine başladım. 

Fakat italik yazıya tam anlamıyla hakim olunca ve kendi el yazımda zamanla şekillenince 1.1 uca yavaşça geçiş yaptım. 1.5 uç daha kalın olduğu için, bana kalırsa yazı muntazam olmasa dahi bunları mümkün mertebe geri plana itebilen bir uç boyutu, bu yönüyle avantajlı sayılabilir. 


Bu iki ucu biraz kıyaslayalım. Lamy italik uçları piyasada, bizlere farklı kullanım sunma anlamıyla en çok çeşit sunan ürünlerden çünkü uçlarının kolayca çıkabiliyor olması ile Safari'nin bütün renklerini ve Lamy Joy'u kullanabilme gibi bir şansı var. 1.5 ve 1.1 arasında ki yazım farkı fotoğraftaki gibi. 1.5 uç güzel fakat günlük kullanımı kısıtlayacak kadar büyük bir ölçü olabiliyor, bunun sebebi de daha çok mürekkebin kağıt üzerine aktarılması ile deformasyonun artması, her defter ve kağıtta iyi sonuçlar alınamaması gibi, ufak bir kağıda ve hızlı  not almak için de daha küçük harfler sağlayan daha küçük boyutlu bir uç lazım oluyor bu gibi sebeplerden dolayı 1.1 uç kullanışlılık olarak öne çıkıyor, fakat 1.5,  mürekkep ton geçişlerini daha iyi gözlemlemek, rahat rahat yazı örnekleri yazmak için daha ideal ve haz verici olabilir yinede uzun süre 1.5 ucu günlük olarak kullandığımı belirtmem lazım tabi.


Bu konuda benim değinmeyi unuttuğum, sizin yaşamış olduğunuz farklı tecrübeler varsa paylaşabilirsiniz.

Sevgiler

Historian




5 yorum:

  1. Sanırım kullanmayı beceremeyeceğim uçlardan ikisi de sadece mürekkep testlerimde bana eşlik edebilecekler gibi görünüyor uzun yıllar:) Yazı örneklerindeki mürekkepler nelerdir acaba yazıda baktım göremedim sorma gereği hissettim.Aydınlatıcı yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de uzun zamandır 1.5 kullanmiyordum o yüzden bana da kalın geldi doğrusu ama 1.1 kullanılası :) Evet yazıda belirtmemistim, hemen söyleyeyim; 1.1 yama-budo 1.5 ise Diamine Red Lustre. Yorumunuz için de ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Red Lustre'da da mı parlamama sorunu olmaya başladı Diamine üzecek gibi görünüyor anlaşılan...

      Sil
    3. Sizin incelediğiniz mor kadar olmasa da,öyle. Sıkıntı maalesef.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil