21 Şubat 2016 Pazar

CLAIREFONTAINE Zap Book


Bugün konu edindiğim obje, bir defter. Dolma kalemle devamlı şekilde kullanıyor olduğum  Clairefontaine defterlerinin bir başka koleksiyonu olan Zap Book. 


Defterimiz karton kapaklı spiralli, 14,8 x 21 cm ebatlarında ve 160 yaprak tamamen geri dönüşümlü Fransa kökenli bir ürün. Aynı kapak şekline sahip spiralsiz versiyonu da bulunuyor.

Zap Book defterlerinin farklı ebatlari olduğu gibi,yine farklı renk seçenekleri de mevcut; yeşil,kırmızı, mavi gibi ana renklerden hariç bazı ülkelerde neona yakın renkleri de satışa sunulmuş.


Kağıt ağırtılmamış kağıt olduğu için ilk bakışta teksir kağıdı izlenimi uyandırıp performans beklentisini bende oldukça aşağıya çekti ve denemeye öyle başladım. 

Tabi ki yazmaya başlayınca ve arka sayfayı kontrol edince  marka tekrar kalitesini göstermiş oldu. Fransa hükümetinden çevre  ödülü aldığını duyduğum Clairefontaine kesinlikle bir çok başka ödülü daha hakketmekte bana kalırsa. 



Kalın uçlara ve ıslak yazımlı kalemlerle denemeye tabii tuttuğum defterde, sayfa yüzeyinde bir kez minimal şekilde mürekkep yayılmasına -kırçıllanmaya- şahit oldum fakat bu muhtemelen istisnai bir durum oldu çünkü sonrasında  tekrar tekrar denediğim sayfalarda böyle bir sorunla karşılaşmadım, yine sayfanın arkasi fotoğraflarda görüldüğü üzere en ufak bi sıkıntıya yer vermemiş. 


Aslında sketch/çizim defteri olarak lanse edilen defter; çok yapraklı olması,kağıt kalitesi,fiyat uygunluğu ile dolma kalem severler başta olmak üzere herkesin, farklı amaçlar için kullanımına da oldukça açık. 

Bana kalırsa tek olumsuz eleştirilebilecek yanı kapağın karton olup deforme olmaya çok açık olması, çok sayfali olan bu defteri biraz uzunca zaman kullanmamız yüksek ihtimal olduğu için kapakta sert olsa daha iyi olurmuş diye düşünüyorum. 


Ama genel olarak tekrar dile getirmek gerekirse defter çok başarılı herkese duyurulur.

Sevgiler
Historian

8 yorum:

  1. Dolmakalem sever olarak, belirttiğiniz gibi gerçekten en büyük sıkıntılardan biri de kağıt ve dafter kalitesi. Kırçıllanma, arkaya geçme hatta arka sayfalara geçme hadisesi maalesef tüm güzelliği bozuyor... Yüksek fiyatlı olan ve bu yüzden yazmaya kıyamadığımız defterlere alternatif olan Clairefontaine ürünlerinin, hatta aynı kalitede yerli üretimlerin olmasını dört gözle bekliyoruz... incelemeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Dolmakalem sever olarak, belirttiğiniz gibi gerçekten en büyük sıkıntılardan biri de kağıt ve dafter kalitesi. Kırçıllanma, arkaya geçme hatta arka sayfalara geçme hadisesi maalesef tüm güzelliği bozuyor... Yüksek fiyatlı olan ve bu yüzden yazmaya kıyamadığımız defterlere alternatif olan Clairefontaine ürünlerinin, hatta aynı kalitede yerli üretimlerin olmasını dört gözle bekliyoruz... incelemeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demiş olduğunuz gibi en büyük sıkıntı,dolma kalem için kağıt kalitesi güzel bir defter bulmak ve onu da uygun fiyata edinmek. Clairefontaine en azından bize bunu sunuyor,yerli üretim defterlerin de kağıtlarından güzel olanlar yok değil,fakat daha da artmasi bizleri sevindirecek. Ben de katkınız için teşekkür ederim...

      Sil
  3. Bugün gezerken Dffter marka 10x15 defterleri gordum. Kağıdı 110 grammis. Diğer ebatları 70 gr. İyi midir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bakıldığında 110gr olan bir kağıdın mürekkep ile iyi anlaşması gerekli fakat gramaji yüksek nice defterler gördüm ki Rhodia veya Clairefontaine 80gr kağıttan daha kötü idiler. İşin içinde birçok işlem olduğundan sonuç da böyle farklıliklara gebe olabiliyor.Dediğiniz markanın mürekkeple sıkıntısı olduğunu biliyorum o yüzden 70gr değilde 110 gr olan denenebilir bence.

      Sil
  4. İlk fotoğrafta "Geri dönüşüm" ifadesini görünce bi şaşırdım. nasıl arkaya geçmiyor diye. Daha önce dönüştürülmüş 80 gr. bir kağıt kullanmıştım. O da yüzeyi pürüzlü olması sebebiyle pek tat vermiyordu. Bir de Clairefontaine markası hiç bir zaman kötü kalitede kağıt üretmiyor. O yüzden bu yönünü taktir ettim. Fiyatları nasıldı acaba? Emsallerinden ucuzsa aranıp bulunmaya değerdir kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle kötü kağıt üretmeyen bir firma zaten,taktir edilmeyi baştan sona hak ediyor. Fiyatları bu seri için 15-25 civarında diyebilirim aşırı ucuz değil ama insanı üzmeyecek cinsten en azından.

      Sil
  5. Yazınız için teşekkürler. Ben kullandığınız kalemlere yoğunlaştım :). Gittigidiyor dan da takip ediyorum, kullanmadığınız kalemleri satıyorsunuz. Neden pilot dolmakalem? Ve özellikle neden altın uç? Benimde pilot aşkım ve merakımı kabartıyorsunuz :) . İstanbul'a gidince Sirkeci den bir pilot custom 74 ile başlamayı düşünüyorum, bu konuda bir öneriniz olur mu? Şuan lamy safari ve parker Sonnet2 kullanıyorum. Lamy den memnunum ama parker arada kullanılmadığında yeniden yazmakta baya sorun çıkarıyor neden çözemedim halbuki parker quink mürekkep kullanıyorum.

    YanıtlaSil