28 Şubat 2016 Pazar

PARKER Penman Mocha Mürekkep İncelemesi


Herkese merhaba, yazılara sıra ile devam ediyoruz o sebeple bugün konumuz mürekkep.Parker Penman Mocha... Şişesini çok sevdiğim bu arkadaş Parker'ın 1993 ve 2000 yılları arası üretmiş olduğu bir mürekkep, yani elimizdeki şişe en az 16 yıllık diyebiliriz. Parker'ın, standart mürekkep serisine ek olarak 50ml özel üretim gibi çıkardığı bu seri ve serideki renk tonları, zamanında bir çok dolma kalem kullanıcısının hayranlığını kazanmış şimdi de aranan bir ürün konumuna gelmiş.


 Zamanında, üretildiğinde satürasyonu yüksek mürekkeplerin ilki olan Penman'ın dolma kalemlere zarar verebilidiğini de duydum. O yüzden dikkatli bir kullanım gerektirdiği aşikar.

 Mürekkep şişesini şık olduğu kadar pratik kullanıma yönelik hale getirmeye çalışan firma şişeye; kapak kapalı iken şişe ters çevrildiğinde plastikten oluşan ve  mürekkebin içine  dolmasını sağlayan bir hazne koymuş bu sistem uzakdoğu mürekkeplerine aşina olanlar için tanıdık gelecektir.

 Mürekkebimizin rengine değinecek olursak ince uçlu dolma kalemlerde daha çok siyaha kaçan rengiyle kahverengi olduğunu zor belli eden cinsten. Daha çok filtre kahveci olsam da sanırım Mocha rengini yakalamışlar diyebilerim. Kuruma hızı pek iyi olmasa da suya karşı mukavemeti yine de fena değil gibi. 


Ama renk, gecenin bir vakti çalışma masasında -yine sadece masa lambası ışığında-notlar alırken insana daha cazip gelen tonlara bürünebiliyor görüldüğü üzere. Birkaç vintage Parker kalemime ve zarifliklerine bakarak firmanın şuanki kalem-mürekkep dünyasında içine düştüğü tek düzelikte saplanıp kalmasına yönelik eleştiri oklarım geçmişte böyle mürekkep yapıp şimdi yapmaması ile daha da arttı açıkçası. Eminim ki çoğu dolma kalemsever de benimle aynı fikirleri paylaşıyordur.


Sevgiler
Historian

7 yorum:

  1. Size katılmamak ne mümkün... Parker sadece tekdüze renklerle piyasada. Aslında siyahmavi gibi yazıldıktan sonra renk değiştiren mürekkepleri de çok seviliyor ama neden piyasada farklı renkleri yok anlamak zor. Bir kahve sever olarak seçim ve incelenenize teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi anlamak zor, kalemi ve yazıyı seven insanların yönetiminde olsaydi daha farklı olurdu belki çoğu firmanın bizlere sunduğu hizmet. Ben teşekkür ederim kıymetli katkınız için...

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Yazı için teşekkürler. Bu mürekkebi sayenizde ilk defa duymuş oldum. Merak ettim nerden ve nasıl temin ettiniz? Yoksa eski bir kırtasiyecilerde köşede kıyıda bir yerde mi kalmıştı? :) . Birde hangi kalem ile mürekkebi kullandınız ve sıkıntı yaşadınız mı yazma konusunda ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğim bir dostumun sayesinde ulaşabilme imkanı buldum mürekkebe. Hem bir lamy safari hemde brause esnek uçla denedim bir sıkıntı yaşatmadı suana kadar.

      Sil
  4. Penman Sapphire'i edinmeye çalışıyordum bir süredir ama yüksek fiyatları ve sizin de bahsettiğiniz kaleme zarar verme olasılığı bir adım geri durmama neden olacak gibi:) İnceleme için teşekkürler,ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası öyle ama gördüğüm ve bildiğim kadarıyla Sapphire rengide efsane başlı başına :)

      Sil