13 Mart 2016 Pazar

Dolma Kalem ve Mürekkep Kombinasyonlarım


Bu hafta,doymak bilmez mürekkep ve kalem iştahımla birlikte;kalemliğim ve mürekkep dolabıma bakıp merak ettiğim kombinasyonların sonucu olarak mürekkeplediğim kalemleri yıkayıp kullınımdan kaldırdığım bir hafta oldu. Cümleden de anlaşıldığı gibi oldukça uzun bir hafta olmuş benim için: ) Bu her ne kadar çoğu dolmakalem sever için rutin bir işlem olsa da ben bu hafta bu işlemi farklı bir amaç için yapmış bulunmaktayım.

Birçok defa dile getirmiş olduğum gibi sınırlı sayıda kalem ve mürekkep kullanmak , kalemdeki mürekkep bitince aynı mürekkebi tekrar kaleme çekmek ve şişedeki mürekkep seviyesinin azaldığını görmek bana ayrı bir zevk veriyor.Muhtemelen kaleme ve mürekkebe gerektiği değeri veriyor olduğumu düşünmek bunu sağlayan etken. Dolma kalem kullanan insanlarla gerçekleştirdiğim o heyecanlı sohbetlerden edindiğim çıkarımlar da bana bu konuda çoğu kişiyle aynı düşündüğümü gösteriyor.Aynı anda kullanılan kalem sayısı bir elin parmaklarını geçtiği vakit kalemlerin ve mürekkeplerin kullanım sıklığı malumunuz ki az oluyor. Buradan yola çıkarak bütün mürekkepli kalemlerimi yıkayıp kaldırdım bu hafta. Önümüzdeki birkaç ay üç mürekkep ve üç kalem kullanmaya karar verdim.Ama tabiki blogta konu edinilecek olan kalem ve mürekkepler bu sınırlamanın dışında olacaktır.Gelelim şimdi bu kalem ve mürekkeplere;


İlk ikilimiz Pelikan M400 14K altın uçlu Blue-Black ve GVFC’ nin Cobalt Blue’su. Her ne kadar M400 yeşil, kahve ve beyaz renkleriyle akıllarımızda yer etse de kırmızı ve mavi gövdeleri de beğenileri toplamakta.Genel anlamda gri, yeşil ve siyah renkleri sevsem de zamanla şekillenen tercihlerim bana maviyi de sever olduğumu gösterdi son zamanlarda. Resmi gerekliliğin getirdiği mavi kullanma durumu da göz önüne alındığı zaman uzun vadede bu ikilinin avantajını göz ardı edemedim…
Pelikan’ın altın F uçları biraz ıslak ve kalın yazıyor olmasından kaynaklı mürekkebin kuruma süresini uzatsa da tölare edilebilir cinsten bir güzellik de meydana getirmiş durumda. GVFC’ in bütün renkleri gibi Cobalt Blue da çok başarılı bir ton.Gerek renk geçişleri olsun gerek diğer özellikleri açısından yazdıkça yazma isteği uyandıran bir mürekkep.


Bir sonraki ikilimiz Pelikan M150 çelik M uçlu ve Montblanc Limitli seri mürekkeplerinden Albert Einstein Grey. Sınırlı sayıda olduğu için kullanmaya kıyamadığım mürekkepten bir şişe daha bulunca kendisi hemen kullanımda yerini aldı. En sevdiğim gri ton olmasının yanı sıra favori mürekkeplerimin başında gelen Eisntein Grey, uzun vadeli kullanıma hiç düşünmeden seçtim. Her Montblanc gibi Pelikan kalemlerle uyum sağlayan mürekkep gölgelenme ve suya mukavemet  konusunda çok başarılı. Kalemimiz ise boyut olarak her gömlek cebine sığabilme avantajıyla günlük kullanıma uygunluğu oldukça yüksek. Günlük kullanıma uygunluğunun bir başka sebebi de Pelikan pistonlu kalemler arasındaki fiyat uygunluğu ile kaybolma ihtimali karşısında insanda minimum telaş uyandırıyor…


Gelelim son ikilimize; son seçim Pilot Penman EF uca sahip dolma kalem ve yine Pilot, Iroshizuku Kon-Peki. Pilot EF diyince Pilot’ a aşina olanlar kalemin ucunun inceliği konusunda baştan bir fikir sahibi olmuşlardır diye düşünüyorum.Uzun gövde ve kısa kapağı sebebiyle farklı dizaynıyla dikkat çeken Penman EF ucu ile Japon alfabesindeki harflerin kolay yapılabilmesi amacı taşırken benim de çivi yazılı metinleri ve Hitit hece işaretlerini kağıda aktarmamda yardımcı oluyor. Kalemde sıkça kullandığım mürekkeplerden biri olan Kon-Peki’ ye yer vererek gruptaki mavi sayısını ikiye çıkarmış oldum. Fakat kalemin ucunun inceliğinde dolayı Kon-Peki oldukça açık bir renk performansı sergiledi.Bu durum da hoşuma gitti diyebilirim…

Ben yaklaşık 2-3 ay bu kalemlerleyim. Kendi çapımdaki bu etkinliğe iştirak etmek isteyenler olursa buraya belirtmesi mümkün. Yaz başında yeni bir üçlü ve yeni bir yazı ile durumumuzu güncelleriz diye düşünmekteyim.


Sevgiler
Historian

11 yorum:

  1. Güzel bir deneme ama ne yalan söyleyeyim hiç bana göre değil. Oje, giysi, defter rengimden, ruh halime kadar çeşitli etkenlere uygun mürekkep ev kalem değiştirmezsem çatlarım. Günlük tuttuğum kalemle alışveriş listesi mi yapiciim ayol? :) zaten sırf bu nedenden dolayı bile mürekkebini uzun zaman kurutmadan saklayan kalemleri ayrı bir seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, evde o kadar kalem olunca ister istemez kullanmak istiyor insan,zor mesele perhiz olayı. Günlük tutsam m400le alışveriş listemi de m150 ile yapardım sanırım,aynı kalem olmaz bence de :)

      Sil
  2. Ben de buna benzer bir etkinlik yaptım kendime sizinki gibi 2-3 ay sürer mi bilemem ama elimden geldiğince uzun bir süre karar verdiğim kalemleri kullanmayı bir çeşit dolma kalem-mürekkep diyeti yapmayı düşünüyorum.Benim kullandığım kalemlerden ilki sizin de belirlemiş olduğunuz gibi Pelikan M400 White Tortoise EF uçlu, ikincisi ise Geha' nın vintagelerinden biri yine EF uçlu, üçüncüsü daha gündelik kullanıma uygun olan Platinum Preppy 0.3 Pembe. Mürekkep olarak ise Montblanc Midnight Blue ve Montblanc Irish Green tercih ettim. Preppy'de ise kendi pembe kartuşu bulunuyor. Umarım hedeflediğiniz 2-3 aylık dilimi tamamlarsınız ve sözünü ettiğiniz Hititçe çalışmalarınızı da yazı örneklerinizde görürüz:) Yazı için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son Zamanlarda kalemde Pelikan mürekkepte ise Montblanc'a yöneldiğimi göz önüne alırsak tercihleriniz kulağa çok hoş geliyor açıkçası. Geha'nın incelemesini görmek isteriz vintage kalem incelemelerinin tadı bi başka :) Ben de yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Hititce mi calisiyorsunuz?Ne kadar guzel.Ben de bu konuda Murekkep Faresine katiliyorum umarim Hititce dolma kalem birlikteligini en kisa surede gorebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, paylaşmaya çalışırım burda da biraz :)

      Sil
  4. Öncelikle herzamanki gibi doyurucu ve kıvamında yazınız için teşekkürler... Hani özel mürekkepleri "bitirememe" duygusu var ya, işte o bende tüm mürekkeplerde oluyor ve bitmesin diye uğraşıyorum... şişenin bitimine yakın da çok üzülüyorum... Renk seçimlerinizde kon-peki, kalemde de M400'ü çok beğendim ama sanki fotoğrafta turkuaz gibi çıkmış olması da ilginç doğrusu. Bence, kon-peki nin kaleme ve deftere göre ayrı ruha bürünmesinin ispatı gibi olmuş.... saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de güzel yorumunuz ve katkınız için teşekkür ederim, insanın böyle kıyamadığı mürekkepler oluyor ister istemez ama sonra bakıyorsunuz bir marka güzel bir renk daha mürekkep çıkarıyor ve bu sefer de onu kullanmaya başlıyorsunuz seçenekler çeşitler hep artıyor nasılsa,o yüzden yeri doldurulabilir şeylerin bitmesinden korkmayı bıraktım uzun süre önce :) sürprizlere gebe mürekkepler kullanırken böyle şaşırtıyor insanı işte değil mi,kalemden kaleme fark yaratıyorlar...

      Sil
  5. Güzel yazınız için teşekkür ederim, benim alışkanlığım her hafta farklı iki kalem şeklinde ve bu haftaki ikilimi Pelikan M200 Special Edition Cognac (içinde İroshizuku İna - ho) ve Pelikan M405 Solid Blue (içinde Waterman Serenity Blue) olarak tercih ettim, bu hafta elime geçmesini beklediğim bir Pelikan Rappen var, eğer bir aksilik olmaz ve gelirse haftaya onu Diamine Autumn Oak ile kullanmayı planlıyorum, ikinci kalem ise daha meçhul��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçimlerinizden görüldüğü gibi siz de koyu bir pelikancısınız, güzel kalemler... İna-ho iroshizukunun etkileyici diğer renkleri arasında biraz geri kalmış bir rengi olasa da eğlenceli bir tona sahip, watermanda ise favorim mor rengi. Ben de katkınız için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Geçtiğimiz gün Graf von Faber Castell Guilloche turkaz modelinden aldım. Gerçekten çok memnun kaldım. Ürünü nezih kırtasiyeden indirimli olarak almıştım. İncelemek isterseniz ilgili ürüne tıklayabilirsiniz. ( https://www.nezih.com.tr/kategoriler/704/dolma-kalemler ) Babama doğum günü hediyesi olarak başka bir modelini almayı planlıyorum. :)

    YanıtlaSil