10 Haziran 2016 Cuma

Haftanın Kitapları X


Bugün tek bir kitap var konuk olarak, aslında tek kitap içinde iki kitap birden,nasıl olduğuna bir bakalım. Latin Amerikalı yazarlar,kendilerine has üsluplarıyla farklı eserler ortaya atma konusunda oldukça başarılılar,az çok hepimiz en az birisinin kitaplarının müdavimi olmuş veyahut okuduğumuz kitabın birinden etkilenmişizdir. 

Özellikle Latin Amerika'nın üzerinde emperyal baskının daha yoğun olduğu ve siyasal,toplumsal olayların zirve yaptığı dönemde yetişen yazarlar, kitaplarında gerek gözlem güçleri gerekse bu sıkıntılı ortam sebebiyle  tamamen ayrı ve büyülü bir ortam yaratmada ustalaşmışlar. 


Julio Cortazar "Sek Sek" romanında farklı bir yaklaşım yaratmış, kitap toplamda 155 bölümden oluşurken esas roman 56.bölümden sonra bitiyor ve geriye okuması zorunlu olmayan bölümler başlıyor, bu kısım ise 56'ya kadar olan bölümler için bir parantez niteliğinde,bölümlerin arasında anlatımı kesip başka bir bölüme atlıyoruz ve devamlı böyle olarak devam ediyor, her bölümün sonunda hangi bölümü okuyacağınız yazıyor zaten "Sek Sek" ismi de bundan kaynaklı.

Her olgu ve durum hakkında bi tanımlama yapan,benzetmelerle dolu bir kitap. Yorumlarını okuyup oldukça merak etmiştim ve Can Yayınları mayıs ayında ikinci basımını gerçekleştirdi. Açıkçası zor bir kitap ve biraz mücadele gerektiriyor, zamanı kısıtlı olan veya daha sürükleyici şeyler arayanlar için biraz yorucu ve yıpratıcı olacaktır ama zamanı olan ve farklı bir deneyim yaşamak isteyenler,durum hikayelerini sevenler için vazgeçilmez olabilir. 

Ben kitap okumaya kaçıyorum, Mutlu haftasonları...

Sevgiler

Historian

1 yorum:

  1. Yazı örgüsü çok ilginç bir kitapmış inceleme için teşekkürler.

    YanıtlaSil