17 Nisan 2017 Pazartesi

YENİ SCRIKSS 419


Dolma kalemseverlerin uzun süredir beklediği üretilip üretilmeyeceği tartışılan, en son  2017 sonuna doğru piyasaya sürüleceği duyurulan ve şaşırtıcı bir şekilde birkaç gün önce raflarda yerini alan Scrikss 419' un yeni üretimleri ile bugün karşınızdayız.


80' lerin sonunda üretilip kullanıcılar tarafından çok beğeni toplayan bu kalem son yıllarda zor bulunabilir hale gelmiş bu yüzden de fiyatı oldukça yüksek satışlar söz konusu olmuştu.
Firma gerek kırtasiyecilerin gerekse kullanıcıların modelin tekrar üretilmesine dair taleplerine geç de olsa kayıtsız kalamamış olacak ki modelin üretimine tekrar başlandı.


Malumumuz üzerine kalem hem pistonlu dolum sistemine hem de vidalı uca ve kapağa sahip. 


Modelin eski versiyonuna göre daha farklı form ve renklerde çıkması beklenirken siyah ve bordo renginin aynı formda üretilmesinin başka bir şaşkınlık konusu olduğunu belirtebiliriz. Fakat bordo renginin daha önceki 419'ların rengine göre daha açık renkli olduğunu söyleyebiliriz.


Daha önceki versiyonun ucunun Pelikan M150 ile değiştirilerek kullanılması biz kullanıcıların oldukça tercih ettiği bir uygulama iken bu versiyonun ucunun beklediğimden daha iyi çıkmasıyla beraber kalemi kendi ucuyla birlikte kullanmakta bir sakınca görmüyorum. Oldukça rahat, F- M arası, esnek olmayan bir yazımı var.


Fakat uç için söylediğim bu olumlu özellikleri maalesef piston mekanizması için söyleyemeyeceğim. Piston oldukça sert olduğu için silikon gresle yağlanmaya ihtiyaç duyuyor fakat kolay bulunabilir birşey olmadığı için de bu bazı kullanıcıları zorlayıcı bir özellik olacaktır. Keşke fiyat biraz daha yüksek olup, malzeme kalitesini azaltmasalardı diye düşünmekteyim.


Kalem hakkındaki görüşlerinizi ve renk tercihinizi belirtirseniz memnun olurum.

Sevgiler
Historian











31 yorum:

  1. Üstat nerede buldunuz kalemi? Kırtasiyelere dağıtımı yapılmış mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan için sayılı bir kaç kırtasiyede var, Ankara'da Moda Kırtasiye'de İstanbul'da da H&S Kırtasiye'de olduğunu biliyorum.

      Sil
  2. Diğer birçok kalem meraklısı gibi uzunca bir süredir bu kalemi arıyordum bu habere çok sevindim. Bu yazıyı okumadan az evvel Ankara'da bir kırtasiyeden bordosunu sipariş ettim. Umuyorum ki çok açık değildir rengi ben scrikss17 deki bordoya yakın hayal ediyordum. Ayrıca Bu kalemin yeşil renginin olmasını çok isterdim. Sanırım en kısa zamanda siyahını da alacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı uğurlu olsun iyi günlerde kullanın kaleminizi, ben bordosunu sevdim umarım sizde beğenirsiniz.

      Sil
    2. kalemim geldi, rengi çok güzel. piston kullanılamayacak kadar sert. Daha iyi bir çözüm bulana kadar ucunu çıkartıp şırıngayla doldurmaya karar verdim.

      Sil
    3. Dalgıç malzemeleri satan yerlerde silikon gres satılıyor ondan alıp yavaş yavaş uygulasanız çözüm olur.Çekilişe koyduğum kaleme de kullandığım bordoya da uyguladım eskisine göre bayağı düzelme var.

      Sil
    4. Teşekkür ederim deneyeceğim

      Sil
    5. Silikon gresi tam olarak nereye uygulamalıyız?

      Sil
    6. İncelemenin baştan üçüncü fotoğrafında görünen kalem gövdesi ve piston başının arasındaki açıklığa sürüp 2-3 kere çevirme hareketi yaparak gresi parçaya yediriyoruz Fehim bey.

      Sil
  3. Bende eski modelin bordosu var, yeni bordoyu görmedim ama fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla eski bordo daha güzel. O yüzden tercihim siyahtan yana olur.
    419'un geri dönmesine çok sevindim, fakat gözüm bir yenilik aramadı desem yalan olur. Mesela yeni bir renk ya da şeffaf gövde vs olsa çok daha iyi olabilirdi. Ne diyelim, 419 geri dönmez diye düşünürken yeniden üretildi, belki yeni renkleri de çıkar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Visconti'nin aşağıda dediğinden yola çıkarak, tekrar kullanıma sürülmesi de avantaj beğenenleri için :) tabi gönül neler istemiyor orası da ayrı.

      Sil
  4. Yokluğunda hasretle bekliyorduk.Varlığında bahaneler üretiyoruz galiba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz dediğiniz gibi oldu ama piston için söylemime diyorsanız, siz değerli okuyucuların yazılan bir ürünü alıp okuduğu gibi çıkmamasından korkmuşumdur hep çünkü ben bir okuyucu olarak yaşadım aynı durumu, bu yüzden de olumsuz bir yön varsa mutlaka dile getirmeye özen gösteririm, tek endişem bu:)

      Sil
  5. Pazar günü siparişini verdim inşallah yarın elimde olacak. Siyah rengini aldım. Geldikten sonra bir yorum yaparım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinizi bekliyorum evet, teşekkürler.

      Sil
  6. eskisinin bordosu olduğu için siyahını tercih ediyorum ama eski bordoya da baktıkça 'keşke tonu az daha kırmızı olsa'dediğimden renk konusunda iki arada bir derede kaldım :/ gene de iyi ki çıktı yeniden piyasaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki şey arasında kararsız kalınca ikisini de seçmek en güzeli zaten, teşekkürler :)

      Sil
    2. Evdeki eski bordoyu buldum, rengi hatırladığım kadar kahverengi değilmiş. Yenilerden siyahı alacğım sanırım :)

      Sil
  7. Kalemin rengi fena görünmüyor. Ancak ben scrikss lerin pistonlarından hiç memnun değilim. Bugün garanti den dolayı sağolsunlar dört adet piston göndermişler. Keşke kaliteli piston ile kalemlerine değer katsalar. Ayrıca fotoğraftaki yazıya ve mürekkebin rengine bayıldığımı söylemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim, ürünlerinde yaşanan bir sorunun arkasında durup müşteri memnuniyetine önem veren bir firma lakin o sorunlar hiç olmasa daha iyi tabi. Çok naziksiniz, teşekkür ederim.

      Sil
  8. şeffaf ı olsa süper olur. siyah sipariş verdim

    YanıtlaSil
  9. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. İzmir'deki Can Kırtasiye'den şu anda sipariş veriyorum.

    YanıtlaSil
  10. Geçen hafta siyahını arkadaşıma hediye etmek için aldım. Vermeden önce pistonu kontrol ettim (gerekirse düzeltmek için) ama gayet rahatça döndürülebiliyordu, hatta şaşırdım bu kadar iyi olmasına. Bu ucuzluktan beklemiyordum doğrusu. Galiba piston kısmı biraz şansa kalmış.

    YanıtlaSil
  11. Bu hafta siyahını aldım. Pistonu sorunsuz,şimdilik. Çok hafif bir kalem. Fiyat / performans son derece uygun.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, bu kalem ile dolma kalemlere olan bakış açım değişti. Yazım kompak olduğu için ince hat kalınlığına sahip dolma kalemler kullanmak durumundayım. EF ve F uçları da rahatlıkla Lamy ve Kaweco larda bulabildiğim için genelde hep bu markaların modellerini tercih ettim. Bir kaç farklı marka "M" uç denemem olduysa da ( fine uçları ülkemizde olmadığından) sonu hüsran oldu. İncelemelerde genelde "rhodia" kağıt kullanılır. Bold uç bile olsa net bir yazı çıkar ama günlük hayatta işyerinde ajandamıza alığımız notta, toplantılarda, evraklarda kullanılan kağıtlarda Medium dolma kalem çok zorlayıcı. Harfler rakamlar çok kalın ve kağıda dağılıyor. Bu yüzden ince uç kullanıyorum. 419 ise hem ince yazıma sahip, hem de bir Lamy nin olmadığı kadar ıslak ve akıcı yazım sağlıyor. Bu kalemle ıslak yazıma dair bir fikrim oluştu, hep kuru kalem kullanmışım. Şimdi size şunu danışmak isterim: hem ince ucunu bulabileceğimiz hem de ıslağa yakın yazan, veya 419da olduğu gibi "M" olduğu halde "F" e yakın duran ve ıslak yazan dolma kalem marka modelleri önermeniz mümkün müdür?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, bu kalem ile dolma kalemlere olan bakış açım değişti. Yazım kompak olduğu için ince hat kalınlığına sahip dolma kalemler kullanmak durumundayım. EF ve F uçları da rahatlıkla Lamy ve Kaweco larda bulabildiğim için genelde hep bu markaların modellerini tercih ettim. Bir kaç farklı marka "M" uç denemem olduysa da ( fine uçları ülkemizde olmadığından) sonu hüsran oldu. İncelemelerde genelde "rhodia" kağıt kullanılır. Bold uç bile olsa net bir yazı çıkar ama günlük hayatta işyerinde ajandamıza alığımız notta, toplantılarda, evraklarda kullanılan kağıtlarda Medium dolma kalem çok zorlayıcı. Harfler rakamlar çok kalın ve kağıda dağılıyor. Bu yüzden ince uç kullanıyorum. 419 ise hem ince yazıma sahip, hem de bir Lamy nin olmadığı kadar ıslak ve akıcı yazım sağlıyor. Bu kalemle ıslak yazıma dair bir fikrim oluştu, hep kuru kalem kullanmışım. Şimdi size şunu danışmak isterim: hem ince ucunu bulabileceğimiz hem de ıslağa yakın yazan, veya 419da olduğu gibi "M" olduğu halde "F" e yakın duran ve ıslak yazan dolma kalem marka modelleri önermeniz mümkün müdür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, söylediğiniz üzere günlük hayatta ince uç kullanmak bazı unsurlar göz önüne alınınca daha pratik ve uygun olabiliyor. Ben direkt konuya girip size cevap verecek olursam, ince ve ıslak yazım sağlayan dolma kalem markası olarak Uzakdoğu üretimli markaları tavsiye ederim. Örneğin Pilot, Sailor, twsbi. Platinum da var lakin alt segment kalemlerinin uçlarını beğenmediğim için tavsiye etmiyorum. Pilot ve Sailor’un tüm modeller tercih edilebilir, ama spesifik bir Öneri isterseniz, Göreceli olarak uygun fiyatlı Pilot’un Prera modelinin M ucunu tavsiye ederim, bütçenin bu işe ayrılan kısmı uygunsa üst modellere elbet bakılabilir, Pilotta altın uç alınacaksa ise F tercih etmelisiniz, çoğu dolma kalemin Altın M ucu ile Çelik M ucu birbirinden çok farklı kalınlık ve konfor sunar, altın daha ıslak yazdığı için daha Kalın bir performans sergiler. Yine Sailor’da Young serisi tercih edilebilir F veya M veya üst segment. Sailor’da altın-çelik uç kalınlık farkı Pilot’unki kadar bariz değilidir onu da göz önünde bulundurmalı yani M uç bir Sailor alırsınız muhtemelen F uçlu bir Lamy den daha ince ayarda bir kalem almış olursunuz. Veya pistonlu bir kalem olsun ıslak olsun derseniz Twsbi Eco modeli tavsiye ederim, EF ucundan gayet memnunum. Tabi bu kalemlerde yazım konforunu etkileyen en önemli şeylerden biri de mürekkeptir. Twsbi çok seçici değildir ama Pilot ve Sailor’da özellikle uçlar inceldikçe uzak doğulu mürekkep kullanma gerekliliği de artar. Twsbi’de Montblanc mürekkebi çok rahat kullanabilirken Sailor F uçlu bir kalemde aynı verim alınamayabilir.

      Sil
  14. Öncelikle verdiğiniz teknik bilgiler ve açıklamalar için çok teşekkür ederim. Kalem alırken bugüne kadar uzakdoğu üretimlerden, tasarımlarından dolayı hep uzak durdum. Bahsettiğiniz marka-modellere detayına inmeden baktım biraz. Twsbi Eco cazip fiyatı,transparan ve pistonlu oluşuyla benim için öne geçti. Aynı ebatlarda Pelikanın da ince uç pistonluları var ancak fiyatları çok daha yüksek. Az önce sizin twsbi eco incelemenizi de okudum. Kalemi Markakalem.com sitesinde buldum, birazdan EF ucundan sipariş edeceğim. Gelecekte Pilot ve Sailor u da denerim diye düşünüyorum. Ayrıca altın ucun daha ıslak yazdığını da bilmiyordum. Haftasonu cross century2 altın kaplama uçlu kalem sipariş ettim. Sanırım hafif esnek ve baskı görmediğinde ince yazan bir ucu var. Geldiğinde kullanıp fikirlerimi sizinle paylaşırım. Twsbi ıslak yazan bir kalem olduğu için mi mürekkep seçen bir kalem değildir? Sanırım mürekkep-kalem uygunlukları da kalem ile mürekkep yapısının ıslaklığının/akışkanlığının denk düşmesiyle ilgili. Eminim ilgili yazılarınız vardır ancak; bloğunuzu yeni keşfettim, vakit buldukça tüm yazılarınızı okuyacağım. Bir de , kalemleri ve mürekkepleri internetten sipariş etmek durumundayım. Tavsiye edebileceğiniz bir kaç site var mıdır. Reklam olmaması için özelden paylaşmak isterseniz mailim: oonuroz@gmail.com . Teşekkürler...

    YanıtlaSil