27 Ocak 2015 Salı

Leuchtturm1917 Defter


Bir defter incelemesi ile karşınızdayım. Leuchtturm1917... Renkli kapak tasarımları ile bir çoğumuzun dikkatini daha önceden çektiği için  bildiğimiz fakat ülkemizde satışının her yerde olmaması sebebiyle doğal olarak çoğumuzun gözünden kaçan bir Alman ürünü Leuchtturm1917 , Almanca' da deniz feneri anlamına gelen isminin yanına firmanın kuruluş yılının eklenmesiyle markanın adı tamamlanmakta. Firmaya ve tarihine baktığımızda sadece  defter değil bunun yanında pul ve bozuk para albümleri, büyüteçler gibi koleksiyonerler için ürünler yaptıklarını da görmekteyiz. Sözü fazla uzatmadan gelelim bugün elimde bulunan defter modelinin ayrıntılarına. Defterin kareli , çizgili, düz ve noktalı olarak sayfa seçenekleri bulunurken, birçok da canlı renklere sahip kapak seçeneği ve defter boyutu var bu açıdan kullanıcılara geniş bir ürün yelpazesi sunuyorlar.  


Bizim elimizdekilerden pembe olan noktalı , turkuaz renkli olan ise kareli versiyonu. Defteri açtığımızda içinden şirket hakkında kısa bir bilginin yer aldığı ufak kitapçık, şirketin şuan yönetimini elinde bulunduran ailenin üyelerinin imzasını taşıyan teşekkür kartı ile not ve arşivlemede kullanmanız için hazırlanmış etiketler çıkıyor. Bana kalırsa iyi bir başlangıç ve izlenim. Defterin dış görünümüne ve fiziksel özelliklerine baktığımızda sade ve tek renkten oluşan lastikli bir kapak en başta dikkat çeken unsur. 


A5 boyutuna sahip defterimiz 249 sayfa ve kareli versiyonunda her sayfanın üst köşesinde tarih yazmanız için bir bölüm bulunuyor aynı zamanda yine her sayfa numaralandırılmış.  Maalesef noktalıda tarih yazma alanı mevcut değil. Bilmiyorum siz yaparmıydınız ama ilkokulda kitaplara özenip defterlerimin kenarına sayfa numaraları yazma denemelerim olurdu bir süre sonra karışıklıkla sonuçlanan, bana o günleri anımsattı bu ince güzel ayrıntı :) bunun dışında 8 tane koparılabilen/perforeli sayfa da mevcut. 


Defterimizin arka kapağına ise, belki aldığınız bir not veyahut kart, mektup gibi şeyleri koymanız için de bir cep yapılmış,  bu işlevsel defterin kapak ile aynı renkte birde saten şeridi/ayracı bulunmakta.  



Evet geldik 80 gr kağıda sahip bu defterin performansını dolma kalem ile test etmeye, noktalı versiyonunu başrole alarak, ince yazıma sahip dolma kalemlerden kalın yazima sahip olanlara doğru bir deneme sayfası yazdım bu sayfada kağıdı en fazla zorluyan uç Pelikan M400 OBB ucu oldu arkada da görüyoruz ki ince uçta gögelenme mevcut iken bu OBB uçta bazı harflerde kanamaya varan bir sonuç doğurmuş.  


Litarütüre yabancı olan okuyucular için belirtmekte fayda varki kağıtta yazdığınız yazının arka sayfada hafifçe görünmesi gölgelenme, mürekkebin tamamen arka sayfada açığa çıkmasına kanama denmekte ve yine mürekkep yazdığınız sayfanın ön yüzünde kılcal olarak kağıt lifleri arasında hafifçe dağılıyorsa buna dağılma denmekte bu kırçıllanma olarak da ifade edilebilir. 


Bu ufak ayrıntının ardından kağıdı en az  ve çok  zorlayan kalemler ile bir yazı denemesi daha yaptım gördüğünüz gibi kağıtta en ince uçta bile dağılma mevcut, fakat noktalı deftermizin en çok zorlandığı kalem ile kareli defterimize bir yazı örneği yazdığımda durumun tamamen farklı olduğunu gördüm gerek yazım esnasındaki konfor gerekse performans olarak ikisinin arasında oldukça büyük fark var. 


Bu sayfanın arkasına da aynı pasaji yazdım ki net olarak bir fotoğrafta mürekkebin hem ön tarafta hem de arkada nasıl bir etki yaptığını kolayca görelim, yazımda ne dağılma , arkada ne kanama mevcut sadece hafif bir gölgenme var o kadar. 


Daha önce de 1.5mm Lamy Safari dolma kalem ucu ile Iroshizuku kon-peki mürekkep ikilisinin meydana getirdiği ıslak yazımda bile kağıtta bir sıkıntı olmadığı açıkça görünüyor. Bunun sebebinin kağıt yüzeyi pürüzsüzlüğünden yani perdah farkından olduğu aşikar ayrıca bir noktalı ve kareli defterde daha denedim bu durum aynı kağıt yüzeyinde elimi gezdirince bile aradaki fark hissedilir düzeyde. Kısacası Leuchtturum1917 almaya karar verdiyseniz eğer, dolma kalemle kullanacaksanız kareli olanından yana tercihinizi kullanmanızı tavsiye ederim oldukça iyi performansa sahip, işlevsel bir defter edinmiş olursunuz. Bugünlük benden bu kadar, umarım faydalı bir yazı olmuştur, zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim...  

Sevgiler
Historian

8 yorum:

  1. belki cahilce olacak, kusura bakmayın ama kareli ile noktalı arasındaki mürekkep dağılma farkı kağıt farklılığından mı olur? yoksa kareli kağıt daha farklı işlemden mi geçiyor da dağılma olmuyor? ben bunu anlayamadım. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, yazımda da bahsettiğim gibi iki kağıt arasında ki farkın kağıt yapımında perdahlama denilen işlemin uygulanma farkindan doğan bir sonucu olduğunu düşünüyorum ne kadar kağıt gramajlarına önem versek de sonucu esas etkiliyen durum kağıt yüzeyinin pürüzsüzlüğü oluyor bu yüzden her iki defter de 80gr kağıta sahip olsada noktalı olanı daha pürüzlü bir yapıya sahip o yüzden performans olarak düşük kalıyor , yazdığım yazı bile daha şekilsiz hale geliyor mürekkep kağıda nüfus ettikçe. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bir süredir karelisini kullandığım defterlerden biri benim de Leuchtturum1917 noktalısından elimde olmadığından aradaki fark hakkında bir fikrim yoktu. Bir dahaki alışverişte sizin deneyimlerinizin yol gösterici olacağı şüphesiz...

    Ne zamandır bu denli dolu dolu ve faydalı bir defter incelemesi okumamıştım. Emeğinize sağlık bir sonraki yazıyı merakla bekliyorum. İnceleme için teşekkür ederim.

    P.S: İyiki blog açmışsınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin adınıza faydalı bir yazı olmuş olmasına sevindim, bende aradaki farkı daha önce farkedince bunu burada dile getirmem gerektiğini düşündüm. Çok teşekkür ederim sizlerin beğenisini almak oldukça güzel. :)

      Sil
  3. Güzel inceleme olmuş ellerinize sağlık :) Ben de bu markanın 1, 2 defterini kullandım gayet memnun kaldım özellikle de moleskine ler ile kıyaslarsak...
    not: Ankaralı kalem ve defter severler olarak buluşsak istiyorum, bunun için bir öncülük yapar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim, tabi ki moleskine ile kıyaslamaya gidersek açık ara önde kendisi bende memnunum oldukça :) kış tatilinin de gelmesi ile biraz memlekette vakit geçireceğim fakat sizler tarafından böyle bir organizasyon yapılırsa haberdar olmak isterim bende bu güzel plandan :)

      Sil
  4. Güzel bir inceleme olmuş. Hiç deneme fırsatım olmadı lakin Keskin Color defterine benzettim. Çizgili ve kareli olmak üzere kullanmışlığım oldu. Sayfalarda numara ve noktalı seçenekleri yok. Belki de vardır ben henüz rastlamadım. Eğer kullanmadıysanız tavsiye ederim. Yazınız her zaman ki gibi harika, incelemelerinizin devamı dileğiyle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keskin Color insanı şaşırtıcak kadar iyi performans gösteren defterlere sahip, bende deneme fırsatı buldum ileride burada da konu olarak ele alırız. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim :)

      Sil