8 Şubat 2015 Pazar

PELIKAN Souveran M800 Brown Tortoise


 Merhabalar , bugün birçoğumuz için arzu nesnesi haline gelmiş Pelikan markasının, ürün yalpazesinde hayli beğeni toplayan Pelikan M800 Brown Tortoise incelemesi ile karşınızdayım. Haftaiçi oluşan boşluğu dolduracak bir inceleme olsun istedim umarım öyle  de olur. Pelikan Souveran ailesine M800 serisinin eklenmesi 1980' li yıllarda gerçekleşmiş, Montblanc 149'a rakip bir model çıkarmak için yapılan bu seri, erken dönem 80' li yıllarda önce klasik yeşil-siyah geleneksel gövde ile boy göstermiş sonrasında sadece siyah gövde  ve 1987 yılında ise çok az sayıda brown tortoise üretilmiş bundandır ki çok az bulunan bir model, ardındanda mavi ve kırmızı çizgili gövdeler üretilmiş.



Diğer gövdeler devamlı satışta olsa da, brown tortoise 87'den sonra tekrar olarak 2013 şubatında special edition şeklinde satışa sunuldu. Kaplumbağa sırtı denilen bu göz alıcı gövde yapısı yüksek kaliteli doğal kahverengi reçine üzerine selüloz ve asetat karışımından meydana gelen turuncu şeritlerin eklenmesiyle oluşturulmuş durumda. Pelikan brown tortoise gövdelerine baktığımız zaman vintage olanlarında turuncu şeritleri pek göremiyoruz zaten eski gövdelerde bu denli düz hatlara sahip keskin çizgilerden meydana gelmiyor fakat yeni modelde turuncu şeritler oldukça ön planda. 

Dolma kalemin ucu 18 Ayar altınken diğer klips gibi detaylar ise 24 Ayar altın kaplamadan oluşuyor. Klips her zamanki gibi gaga formundayken , kapak tepesinde altın detay Pelkan amblemi yer alıyor ve kapak gövdeye vida sistemi ile takılıyor.



 Kalemin boyutlarına baktığımızda 28.2 gr ağırlığa,  14.2cm uzunluğa , 16cm kapak arkaya takılı uzunluğa ve 1.3mm çapa sahip olduğunu görüyoruz. 

 Boy olarak yukarıda gördüğünüz gibi TWSBİ 580AL (solda )modeli ve LAMY vista (sağda) hemen hemen aynı gibi tabi biraz daha enli ve ağır. 



 Yukarıdaki fotoğrafta M800'ü küçük kardeşleriyle görmekteyiz , soldan sağa M200-M400-M600-M800  aile fotoğrafından da gördüğümüz gibi bir üst seriye geçerken boy olarak pek fark olmasada M200 ile M800 arasında bir hayli fark var , bu sebep ile birazcık da maskülen bir havası var diyebilirim ,genelde hanımların ellerine biraz  ebatlı gelen bir kalem kendisi.... 


 18 ayar uca sahip dolma kalemler kullansam da , M800'ün eşsiz ucunu tecrübe etme fırsatını yeni buldum. Altında ayar dercesi yükseldikçe sertliği de azaldığı için 14 ayar uca nazaran oldukça yumuşak bir yazıma sahip ve bendeki M boyutlu olanı, itiraf etmeliyim ki ilk yazı denememde bu durum bende o kadar memnuniyet bıraktı ki , tebessümden gülmeye giden bu durumda yazı yazamadim bir süre :) bildiğiniz gibi yumuşak uçlar aynı zamanda esnemeye de elverdiği için konfor konusu üst seviyede oluyor, gerçi uç kanat açıklığı M1000 kadar geniş olmadığı için esneme payı da o kadar fazla değil ama direkt olarak tecrübe etmediğimden dolayı bu konu hakkında karşılaştırmam biraz yüzeysel olur , aynı zamanda uç gövdeden kolayca ayrılabilir sekilde tutup sağa doğru döndürmeniz yeterli bu temizlik açısından bizlere çok kolaylık sağlayan bir ayrıntı. Ben oldukça heybetli olan ve rodyum ile süslenmiş bu uca hayran kaldım gerçekten  kalemin en sevdiğim noktası bu oldu herkesin deneyimlemesi gereken bir eser...

 Kalemin dolum sitemi ise Pelikan'ın patent hakkına sahip olduğu ve ilk kez kendisinin tanıttığı piston mekanizmasi ile olmakta, bu sayede oldukça kolay bir şekilde mürekkep doldurmamız mümkün.


 Aslında bugünün başrol oyuncusu kalemimiz o yüzden murekkep konusuna pek girmeyeceğim ama deneme yaptıgım mürekkepten iki kelime ile bahsetmek istedim, Pelikan yeni seri 4001 mürekkeplerden Brillant Brown. Şöyle bir inceleme sayfası ile renk gözüküyor , ben 4001 lerin bu yeni serilerini çok başarılı buldum , diğer renkleri de bende mevcut özellikle , turkuaz , yeşil ve mor gibi renklerini sıklıkla kullanıyorum, hele fiyatları ile kıyaslamaya gidersek hakkını vermek lazım ki çoğu mürekkebi alt eder ve yapısal olarak da  Pelikanlar ile çok güzel uyum sağlıyor. 


İncelemenin sonuna geldik , son fotoğrafımızda ki yazı da Rhodia Dot Pad'a yazıldı. Herkese mutlu pazarlar.

Sevgiler
Historian

10 yorum:

  1. Pelikan deyince akan sular duruyor vallahi. Dolmakalem âleminin baş tacıdır bence. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, ayrı bir yeri var Pelikanın gerek dizayn gerekse malzeme kalitesi ile herkesin beğenisini topluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Brown tortoise desenleri çok güzel gercekten arzu nesnesi olmaya aday keske m600'de de özel edisyon üretim olsa...87'deki vintage modelini arastirdim biraz govde bitis noktasına da bir metal parça eklenmiş bulmaya deger görünüyor... Gövdenin maskulen kalıyor olmasindan uc 18kt olsa da uzak durmaya calisiyorum... Bakalım daha ne kadar uzak duracağım:) Haftasonları yazılarınizla anlam kazanır oldu ellerinize saglık.İyi pazarlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet piston mekanizmasının arkasında metal bir halka var , ilk defa gördüğümde şaşırmıştım. M600 de de çıkacaktır browntortoise mutlaka , umarım uzun zaman sonra olmaz çıkarsa onu alirsiniz artık hemen :) güzel sözleriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en yakın zamanda sizin de bir tane M800 veyahut M1000 kaleminiz olur. İri dolma kalemleri seviyorsaniz birebir zaten bu modeller ve uçları çok kaliteli. Benimde geniş kanat açıklığına sahip uçlara karşı sempatim var bu yüzden TWSBI de çok kullanıyorum. Beğenmenize çok sevindim teşekkürler.

      Sil
  4. Güzel inceleme ellerinize sağlık. Çok sevdiğim bir büyüğümde 2 adet M800 var birinin ucu iB diğerinin B idi B olan ucu O3B bir uçla değişrtirdik aman aman nasıl güzel bir uç anlatamam, denemelisiniz. Bir de bu renge en güzel J. Herbin Lie De The mürekkep yakışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de ,Pelikan OBB var fakat M400 ucu o, kalın uçları sevdiğim için her kalem alışımda farklı alıp deniyorum en son yine 400 ucu BB stub aldım çok yumuşak bir yazıma sahip eğer denemediyseniz tavsiye ederim. O3B biraz kalın mı gelir diye çekinmistim ama tavsiyenize uyup deneyeceğim eminim ki harikadır. :) Evet turuncu alt tonlu bir mürekkep turuncu şeritlere güzel olur bencede. Beğeniniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Sonunda benimde kanıma girdiniz, her nekadar çok heyecanlı olsamda kalınlığından dolayı şüphelerim var. Gelince göreceğiz kalacakmı yoksa yerine M600 Vibrant Green mi gelecek.
    Çok güzel bir yazı olmuş. Fotoğraflar harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günlerde kullanınız , bence sevicekseniz merak etmeyin :) bir fotoğrafçı gözü ile yaptığınız değerlendirme de ayrıca memnun etti beni çok teşekkürler.

      Sil