22 Kasım 2015 Pazar

Emek Hırsızlığı Hakkında; Blogdan çalınan fotoğraf



1 hafta önce İnstagram'da, benden hediye dolma kalem tavsiyesi isteyen biri ile kısa bir sohbet ettim. Genelde böyle sorularda öncelikli olarak iki soru sorarım; hediyenin alınacak olduğu kişinin dolma kalemler ile ne kadar içli dışlı olduğu ve bu hediye için ayrılan bütçe. Her neyse, bu sorulardan sonra TWSBI Dolma kalem markasının, Eco modelini tavsiye etmeye karar verdim ve bir alışveriş sitesinin linkini karşı tarafa direkt vermek için internetten Kalemkutusu.com sitesine girip modelin linkini kopyalayıp hanımefendiye kalemi burdan da alabileceğini söyledikten sonra konu kapandı. Konu kapandı fakat benim açımdan başka bir konu açılmış oldu; Kalemkutusu.com sitesinin TWSBI Eco satış sayfasını açtığım an ilk olarak dikkatimi çeken durum, kutu içeriğinin gösterilmiş olduğu fotoğrafın bana ait olduğu idi. 



Bana ait derken, blogu düzenli olarak okuyanların anımsayacak olduğu gibi, konusu edilen kalem ilk olarak piyasaya sürüldüğü ve daha Türkiye'de satışı yokken , burada 9 Ağustos 2015 tarihinde kalemi ele almış üzerine birkaç şey yazma fırsatım olmuştu. İşte bu yazıdaki fotoğraflarımdan yukarıdaki fotoğraf haberim olmadan alınıp kendileri tarafından çekilmiş gibi insanlara lanse edilmeye başlanmış. Yani bütün hakları bana ait olan görsel bir materyal benden "ç'alıntılanmış".




Ben bunu farkettikten sonra, kalemin linkini buna rağmen bana soru soran kişiye attım. Sonra da kalemkutusu.com adresinin iletişim bilgilerinden mail adresini alıp,durumu bilgilendiren mail göndererek; böyle bir durum için tarafımdan izin alınmadığını,haberim olsa sorun olmayacağını ama bu süreçten sonra fotoğrafı kaldırmalarını istedim. Cevap yok... Evet bir hafta oldu. Beni rahatsız eden iki durum var , birincisi fotoğrafımın çalınması. Çalınması diyorum çünkü, görüldüğü üzere telif haklarına sahip olabilecek kaynak olarak burası yani benim blogum gösterilmekte. 


İkinci rahatsız olduğum konu ise; Sitenin fotoğrafın tam oratasına kendi ismini silik tonla yazarak görsele sahip çıkma çabası. Sanıyorum ki kalemkutusu.com kalemi listelemeden önce "pişkinlik, yüzsüzlük ve hırsızlık seviyelerini son raddeye getirelim lütfen" diyerek gerekli ayarlamaları yapmış olacak. İkinci durum aynı zamanda beni çok güldürdü gerçekten de, kendi fotoğraflarım için arada düşünmüş ama bir ihtimal, densizin biri çıkarda benim fotoğrafımı alır falan ben o yüzden şunun köşesine "Historian" yazayım dememişken, kendilerinin bu ince davranışı düşünmeleri telif hakları konusunda çok hassas olduklarını anlamamı sağladı.



Bu kadar hassas ve çaldıkları fotoğrafın başkası tarafından çalınma ihtimaline karşı koruyan kalemkutusu.com eminim ki ister Blog isterse başka bir web sitesinde ki özgün her eserin 6846. Sayılı Fikir ve Sanat eserleri kanununca korunmakta olduğunu yine aynı kanunun 71. Maddesi'ne göre. Başkasına ait esere , kendi eseri olarak ad koyan kişinin 6 aydan 2 yıla hapis veya idari para cezası ile cezalandırıldığını bu fiilin dağıtmak ve yayımlamak suretiyle yapılması hâlinde, hapis cezasının üst sınırının 5 yıl olup adli para cezasına hükmolunmayacak olduğunu da çok çok iyi biliyordur. Herkese, Google görselleri kendi albümü gibi kullanan ve yaptığı işin;etik ile kanuni kurallarından bir haber olan sitelerden uzak bir pazar dilerim. 

Sevgiler
Historian

11 yorum:

  1. Merhaba. Bu konuyu biz dolma kalem severlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Hak-hukuk anlayışı böyle olan bir alışveriş sitesine müşteri olmak da ciddi bir risk oluşturacaktır. Zira telif hakkına saygısı olmayanın müşteri haklarına da gerekli hassasiyeti göstermesi şüpheli hale gelecektir. Bundan sonraki dolma kalem ve kırtasiye alışverişlerimizde bu risk maliyetini de fiyata ekleyip ona göre karar vermekte fayda var. Selamlar, iyi pazarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fehim Bey, böyle bir konuyu paylaşmamın temelinde de, dolma kalem severlere bir uyarı anlamı yatıyordu zaten. Demiş olduğunuz gibi yapılan olumsuz bir hareket sitenin veya herhangi bir kurumun işi ele alış şekli hakkında yeteri kadar yol gösterici oluyor genelde, bu yüzden dolma kalem severlerin, daha büyük sıkıntılar yaşayabilme ihtimali de çok yüksek bana kalırsa, kendi olumsuz durumumu yazmayıp başkalarını uyarmadan edemedim.Faydalı bir yazı olmasına sevindim, katkınız için de ayrıca teşekkür ederim.

      Sil
  2. Aynı durumdan ben de müzdaribim maalesef... Kalemkutusu olmasa da farklı kaynaklardan defalarca fotoğraflarım çalındı. Google görsellerde çıkıyor fotoğraf sizin değil tarzı cevaplar da aldım üstelik insanların pişkinlik dereceleri gittikçe artıyor o yüzden kendi site isimlerini de eklemelerine şaşırmadım doğrusu... Umarım olumlu bir dönüş alırsınız sonunda.Yazınız da bilerek ya da bilmeyerek internetten başkalarının fotoğraflarını alanlara suç teşkil edildiğini anlamaları bakımından ders olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumlu bir dönüş almayı beklemiyorum pek kendilerinden ama bakalım artık ne olur bilemiyorum. Satmış olduğu kalemden elinde onlarca olan ama birini çıkarıp fotoğraf çekebilme zahmetine giremeyenler tembel oldukları kadar pişkinde aynı zamanda.

      Sil
  3. Benim de blog'umda paylaştığım, kendi çektiğim kitap fotoğraflarını ilginç biçimde sanki ellerinde hiç imkan yokmuş gibi yayınevleri birkaç kere kendi sosyal medya hesaplarından bu şekilde paylaştı, sizi o kadar iyi anlıyorum ki... Okurken bile sinirlendim. Umarım böyle bir sorunun tekrarını yaşamazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle sorunlar blog yazarlarının peşini bırakmıyor gördüğüm kadarıyla ama yine de umarım hiç birimiz yaşayamayiz tekrar.

      Sil
  4. Fotoğraf kalkana kadar zinhar alışveriş yapmayacağım sitedir şu andan itibaren.

    YanıtlaSil
  5. Gerçi şimdi hatırladım, buradan aldığım Pelikan Pelikano kartuşu takılı ve yarısına kadar kullanılmış olarak gelmişti. Bende "adamlara güvendik, paketi açmadan kargocuyu da yolladık, şimdi uğraşsan kendi başın ağrır 50 liralık kalem için 5 yıl yaşlanırsın" dedim ve uğraşmadım. Şimdi katmerlenmiş oldu firmaya bakışım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vah ki ne vah, işin suyunu çıkarmış bunlar desenize. Üzüldüm yaşadığınız duruma. Eğer durumu bildirseydiniz kendilerine, eminim ki kalemi aslında sizin , farkına varmadan kullanmış olduğunuz konusunda ikna etmeye çalışırlardı. Tabi onlara kolayca ulaştığınızı varsayıyorum bu söylemimde.

      Sil
  6. Kesinlikle berbat bir durum. Zaten piyasanın çok üzerinde fiyatlarıyla pek tercih etmediğim bir siteydi, artık katiyen buradan alışveriş yapmam.

    YanıtlaSil