10 Mayıs 2017 Çarşamba

PELIKAN Souverän 805 Demonstrator-PILOT Iroshizuku ku-jaku


Geçen hafta, bir süredir almayı düşündüğüm kalem olan M805 Demonstrator dolma kalemimi alınca vakit kaybetmeden sizlerle de paylaşmak istedim. 

2008 yılında altın detaylı M800 Demonstrator'den hayli bir zaman sonra 2015'te çıkan ve aksamları paladyum kaplanarak gümüş detay verilen 805, şeffaf kalem seven olarak beni fazlasıyla etkiledi. 


M800 ve sonrası modellerin ebat olarak büyüklüğü ve "hantallığı" modellere yöneltilen eleştirilerin dayanak noktasını oluştururken M805, 14.1 cm kapaksız boyutuyla Twsbi 580 den 2-3mm küçük  Lamy Vistadan ise 2-3 mm büyük olmasıyla dikkat çekiyor. 

Aynı zamanda kapağı kapalıyken Pelikanların ucu kapak tepe noktasına daha çok yaklaşıyor ve bu durum kalemin kapaklı boyutunun diğer markalara göre daha da fark yaratmasını sağlıyor, misalen kapaksız halde hemen hemen aynı olan 580 ve 805 kapaklı halde 18.6 ve 16.4 gibi Pelikan lehine bir cm değeri veriyor. 


Uca gelecek olursak, hepimizin bildiği Pelikan uçlarının kalınlığı problemini göz önüne alarak EF tercih ettiğim ucu kullanmaya  başlayınca ilk aklıma gelen Pelikan'ın EF uçtan daha ince bir uç daha üretmesi gerekliliği aklıma geldi, artık EEF mi olur yoksa Platinum daki gibi UEF mi olur bilemiyorum ama böyle bir ihtiyaç kesinlikle mevcut. 


Aynı zamanda ufak bir uyarı yapmakta fayda var beyaz altın uçlar sarı altın uçlara göre benim  şimdiye kadar deneyimleme fırsatı bulduğum Pelikan üst segment modellerinin hepsinde daha kalın yazıyor buna örnek olarak M101N serisi Brown Tortoise veya Red Tortoise ile Lizard modellerinin karşılaştırılması Veya 600 serisi ile 605 modelinin karşılaştırılması verilebilir. Buna bugün 800 ve 805 modellerini de ekleyebiliriz. Alırken dikkat etmek gerekir. 

18C altın üzerine Rodyum kaplama ucumuz ise elbette yazım kalitesi olarak çok çok güzel, bir kullanıcı kalemi kağıda değirmeden zaten güzel yazacığını biliyorsa o markanın kalitesi hakkında pek diyecek bir şey yok bence. 


Gövdeye bakacak olursak reçine olan kalemin iki versiyonun olduğunu söylemek lazım birinde gövde üzerine işlenmiş kalemin çalışma sistemini işaret eden yazılar mevcut;piston, ink tank vs gibi. 


Kaleme çekmeyi uygun bulduğum mürekkep ise Iroshizuku Ku-jaku, yine son zamanlarda incelenen Sailor Yamadori benzeri veya kendi ailesinden Tsuki-yo ya yakın bir renk.


Kullanılan kalem ve kağıda göre yeşil tonun daha ön plana çıktığını veya geri plana çekildiğini gözlemledim. 

Sevgiler
Historian

8 yorum:

  1. Geçenlerde Pelikan M805 Stresemann aldım. Çok önceden beri gözüme kestirdiğim bir kalemdi. Boyutu istediğim gibi, kalem ucu harika. Bu modelide gözüme kestirmiştim ama Stresemann modelininde karar kıldım. Tez vakitte bu modelinden edinmek istiyorum. Çok güzel duruyor. İnceleme için teşekkür ederim.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stresemann çok güzel, bende çok seviyorum. İlk m800 kullandığımda 18C yazım kalitesi beni anlamsız şekilde tebessüm ettirmişti :) İyi günlerde kullanın, yorumunuz için teşekkür ederim saygılar benden.

      Sil
  2. Ku- jaku ve yamadori en merak ettiğim iki renk. Ku-jaku yüksek fiyatlı olduğu için deneme şansım pek yok. Yama-dori'ye hiçbir yerde denk gelmedim. Online'dan olarak temin edebileceğim bir yer biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sailor renklerinin şuan yurda gelişinde aksaklık olduğunu biliyorum birara göreceli olarak rahatça bulunurken şuan maalesef pek yok ama gelecek diyorlar, bekleyelim bakalım.

      Sil
  3. Bekleyelim görelim demiştik. Sailor mürekkepler gelmeye başlamış. Yama-Dori'yi sayenizde edindim. Edelstein Aquamarine de almalı mıyım sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günlerde kullanın, yama-dori almışken, bana kalırsa Edelstein'e pek de gerek yok çünkü Yama-dori ile aynı sınıfa koyabiliriz fakat sailor'un edelstein'dan daha nitelikli bir mürekkep olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  4. O zaman Aquamarine en azından Sailor bir azalma belirtisi gösteremeye kadar bekleyebilir :) Belki bu postun altında garip olacak ama Edelstein Amber için ne düşünüyorsunuz?Noddlers Rome Burning var elimde Amber de alınmalı mı?

    YanıtlaSil
  5. Yazınız çok güzel olmuş, bu kalemin üzeri yazılı olanından bir farkı var mı deneyimlediniz mi, eşime almak istiyoruz bilgi verebilirseniz çok seviniriz.Saygılar.

    YanıtlaSil